Nieuws
vrijdag, 09 jun 2023

Geef de kleine spaarders eindelijk waar ze recht op hebben

Foto: iStock. Geef de kleine spaarders eindelijk waar ze recht op hebben

Het Vlaams Belang eist eindelijk een ernstig initiatief van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) om spaarders een rechtvaardige rente garanderen. “De grootbanken betalen belachelijk lage rentes uit en zijn niet van zin die snel op te trekken”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “De minister mag zich niet beperken tot het schrijven van briefjes, waarmee de banken hem alleen maar uitlachen.”

“De bevolking zou erop moeten kunnen rekenen dat een minister van Financiën zich tegenover de banken opstelt als een tijger”, aldus Vermeersch, die Van Peteghem in de Kamer ondervroeg.  “Maar in de praktijk is hij slechts een 'papieren tijger', eentje van origami. Zijn beleidsdaden beperken zich immers tot het schrijven van briefjes naar de banken.” Het Kamerlid verwijst naar de brief die de minister enkele weken geleden schreef naar de bankenfederatie Febelfin, en de brief die hij op 7 juni richtte aan zijn collega van Economie, PS-minister Pierre-Yves Dermagne.

“De beleidsdaden van Van Peteghem beperken zich tot het schrijven van briefjes naar de banken”

Het Vlaams Belang kon enkel vaststellen dat men bij Febelfin niet onder de indruk was van het ministeriële schrijven. “Integendeel, het bleef gewoon zonder enig gevolg en in haar reactie schuwde de bankenfederatie de forse bewoordingen aan het adres van de minister en van de hele Vivaldi-ploeg niet”, gaat Vermeersch verder. “En ook de brief aan collega-minister Dermagne met de vraag om een onderzoek in te laten stellen door Mededingingsautoriteit naar de marktwerking bij de Belgische banken, is puur tijdverlies.”

Voor elke spaarder in dit land is het al lang duidelijk dat de concurrentie onvoldoende speelt. In de andere Europese landen worden ondertussen veel hogere rentes betaald. “Wij zeggen niet dat er geschreven marktafspraken zijn in dit land, dat is trouwens ook wettelijk verboden, maar er is minstens een soort stilzwijgend akkoord tussen de grootbanken om de rente niet te snel op te trekken”, besluit Vermeersch. “Van Peteghem moet eindelijk eens zijn tanden laten zien, de minimumrente verhogen en ervoor zorgen dat kleine spaarders eindelijk krijgen waar ze recht op hebben.”