Nieuws
donderdag, 03 mrt 2022

Geef onze senioren de juiste verzorgers!

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil buitenlands personeel aantrekken om het tekort aan werkkrachten in de woonzorgcentra op te lossen. “Dit is voor onze senioren helaas een heel kortzichtige oplossing”, zegt Vlaams parlementslid Immanuel De Reuse. “Beke gaat gemakshalve voorbij aan o.a. het lagere opleidingsniveau en de taalbarrière.”

De personeelstekorten in de woonzorgcentra beginnen dermate onrustwekkende proporties aan te nemen dat de basiszorg voor de bewoners steeds meer in het gedrang komt. “Hierdoor dreigen rusthuizen, ondanks de grote vraag naar ouderenzorg, kamers of zelfs hele afdelingen leeg te houden”, aldus De Reuse. “Om dit op te lossen denkt minister Beke er niet alleen aan om asielzoekers in te zetten, maar zelfs om buitenlandse werkkrachten aan te trekken.”

Voor Vlaams Belang is dit niet de juiste oplossing om het personeelstekort op te lossen. “We moeten geen nieuwe migratiestroom aan gastarbeiders gaan organiseren, maar onze jeugd warm maken voor een zorgopleiding en zijinstroom beter faciliteren”, zegt Immanuel De Reuse. “Buitenlands personeel aantrekken is een fausse bonne idée.”

“Onze senioren verdienen beter!”

Ook de woonzorgcentra staan eerder negatief tegenover aantrekken van buitenlands personeel, met name omwille van de taalproblemen. De Reuse treedt hen hierin bij. “Onze ouderen verdienen gepaste zorg in hun eigen taal. Gaan we soms van hen vragen dat zij op hoge leeftijd nog een vreemde taal gaan leren om met hun verzorgers te kunnen communiceren? Dit zou helemaal de wereld op zijn kop zijn.”