Nieuws
vrijdag, 01 mrt 2024

Geen enkele animo in gemeenten om extra asielzoekers op te vangen

Foto: iStock. Geen enkele animo in gemeenten om extra asielzoekers op te vangen

Op de oproep van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) aan gemeenten om tegen betaling extra asielzoekers op te vangen, werd amper of niet ingegaan. “En dat kan geen verrassing genoemd worden”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom van Grieken. “Het verzadigingspunt is al heel lang bereikt, en daar kunnen de aan die opvang verbonden premies niet aan verhelpen.”

Van de 581 gemeenten zagen slechts 39 het zitten om op de vraag van de Moor in te gaan, zo bericht vandaag Het Laatste Nieuws. In Vlaanderen gaat het om nauwelijks 14 gemeenten. “Bijzonder pijnlijk voor de staatssecretaris is wel er dat uitgerekend uit plaatsen met een cd&v-bestuur het minste respons kwam”, aldus Van Grieken. “In slechts 5 van die 170 gemeenten was er enige bereidheid om extra asielzoekers op te vangen. Dat is 2,9 procent.” Bij Vooruit (2 op 55 gemeenten), N-VA (6 op 122) en zelfs Groen (3 op 52) bleek ook geen enkele animo aanwezig.

“Vivaldi-partijen gedragen zich schizofreen”

“Nicole de Moor heeft werkelijk alles al geprobeerd om aan extra opvangplaatsen te geraken”, merkt de voorzitter op. “Ze heeft niet enkel aangeklopt bij de lokale besturen, maar ook al bij jeugdcentra, kerkfabrieken, en zelfs al bij ziekenhuizen en woonzorgcentra. Ze speurde naar voormalige hotels en kamde zelfs de private huurmarkt al uit. Maar een succes kon je haar wanhopige zoektocht niet noemen, eerder een peperdure grap.” Dat de plaatselijke besturen niet happig bleken te zijn, ondanks de voorziene premies, om op de vraag in te gaan, kan volgens het Vlaams Belang geen verwondering wekken, daar het voorzien van opvang in individuele huizen of appartementen ter plaatse alleen maar voor een extra instroom van asielzoekers zal zorgen.

“Uit de cijfers die de media brengen, blijkt wel duidelijk de schizofrenie van de Vivaldi-partijen. Binnen de federale regering promoten ze die extra opvang, maar op lokaal vlak bestaat daar, heel begrijpelijk, zo goed als geen bereidheid toe”, merkt Van Grieken tot slot op. “Uiteraard gaan nu weer stemmen op voor een verplicht spreidingsplan, wat al even uiteraard alleen maar voor extra problemen en extra overlast zal zorgen.”

“Zolang de Moor de grond van het probleem niet ter dege wenst aan te pakken, zullen de huidige recordaantallen opvangplaatsen nooit volstaan en zal geen enkele zoektocht een gewenst resultaat geven”, besluit Van Grieken. “De massale instroom van asielzoekers moet drastisch naar omlaag. Punt.”