Persberichten
vrijdag, 30 okt 2020

“Geen consulaire bijstand jihadisten of criminelen met dubbele nationaliteit”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de voorstellen in de Kamer betreffende de dubbele en meervoudige nationaliteit. Deze worden gesteund door de Franstalige socialisten, groenen, christendemocraten, liberalen en communisten. Hiermee zou de consulaire bijstand door onze overheid uitgebreid worden ten voordeelde van Foreign Terrorist Fighters (FTF's). “Indien deze voorstellen ingang vinden, is het hek helemaal van de dam”, reageert Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang).

Vooreerst wil men het recht op consulaire bijstand voor Belgen met dubbele of meerdere nationaliteit uitbreiden tot deze landen waarvan ze ook de nationaliteit hebben. Op die manier zouden FTF’s bijvoorbeeld de doodstraf kunnen trachten omzetten in een gevangenisstraf, iets waar de Iraakse autoriteiten een aanzienlijke som geld voor kunnen vragen. “Het is onaanvaardbaar dat onze belastingbetalers opdraaien voor de terreurdaden die FTF’s met dubbele nationaliteit hebben gepleegd in het buitenland”, aldus Ponthier.

Ellen Samyn (Vlaams Belang): “Wanneer iemand zich verzet tegen de kernwaarden van onze beschaving, moet zijn nationaliteit ontnomen worden”

Daarnaast wil men met een resolutie het ontdoen van de vreemde nationaliteit gemakkelijker maken. “Hier schuilt een adder onder het gras”, zegt ook Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Wanneer allochtone criminelen of terroristen afstand kunnen doen van hun vreemde nationaliteit zijn ze enkel nog Belg en kan hen bijgevolg niet meer de Belgische nationaliteit worden ontnomen. Stateloosheid is verboden”.

Het Vlaams Belang zal zich derhalve verzetten tegen deze resolutie die er dus voor zorgt dat men die allochtone criminelen niet meer kan uitwijzen.