Persberichten
donderdag, 10 dec 2020

Geen controle coronamaatregelen Brusselse begraafplaatsen

Het Vlaams Belang stoort zich aan de verkondigde manier waarop de paars-groene regering de de coronamaatregelen op Kerstavond wil opvolgen. “Met woonstbetredingen, drones en warmtecamera’s”, stelt Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. “En dit terwijl sommige migranten in dit land de regels momenteel ongestraft aan hun laars lappen.” De verklaringen van De Brabandere komen er nadat vandaag duidelijk werd dat de Brusselse politie onbevoegd is om de coronaregels te handhaven op Brusselse begraafplaatsen waar grote groepen allochtonen samenkomen.

2020 was een ongewoon jaar. En de feestdagen van 2020 worden dat gegarandeerd eveneens. Politie-eenheden staan immers al klaar om woningen binnen te vallen wanneer men vermoedt dat er op de Kersttafel een bord teveel staat gedekt. Met drones en warmtecamera’s wil men de zekerheid bekomen dat de coronaregels gerespecteerd worden. “En met dagvaardingen en monsterboetes”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dat werd eerder zo al aangekondigd door Justitiemininster Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Deze regering wil angst zaaien onder de bevolking omdat men de toestand gewoon niet meer meester is.”

“Naar de Vlamingen toe is er spierballengerol. Maar tegenover migranten, zoals op hun begraafplaatsen, is het oogjes dicht en snaveltje toe?”

“Het verschil met de aanpak van de moslimgemeenschap kan echt niet groter zijn”, stelt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) vast. “Op de begraafplaatsen in Brussel wordt bijvoorbeeld voortdurend een loopje genomen met elke coronaregel, en dit zonder tussenkomsten of PV’s.” Politiediensten worden bij hun optreden niet politiek ingedekt en de Brusselse burgemeesters houden zich bewust afzijdig, klinkt het nadat duidelijk werd dat er recent vele massabijeenkomsten waren van rouwende moslimgelovigen. “Het lijkt precies alsof deze begraafplaatsen zoals in Schaarbeek nieuwe no go-zones zijn waar de politie niet mag komen”, voegt De Brabandere toe.

Het Vlaams Belang vraagt niet om de strijd tegen de coronacrisis te staken of te verlichten. “Maar we verwachten in de komende Kerstperiode wel menselijkheid”, besluit Van Grieken. “Zodat er op Kerstavond geen bejaarde grootouder aan zijn of haar lot wordt overgelaten.” En naast menselijkheid wil het Vlaams Belang ook rechtvaardigheid. “Blijkbaar horen migranten volgens de regering niet tot het team van 11 miljoen mensen dat zich tegen het coronavirus dient in te zetten. De coronaregels moeten voor iedereen gelden.”