Persberichten
zondag, 02 aug 2020

Geen controle op ‘Passenger Locator Form’ in Brussels Airport? “Slecht idee”

Vlaams Belang pleit voor QR-code-scanners bij verlaten luchthaven

Bronnen lieten het Vlaams Belang weten dat nadat zij de ‘Passenger Locator Form’ invulden, zij dat op geen enkel moment dienden te tonen. Het Vlaams Belang vindt dit onbegrijpelijk en pleit ervoor om in de luchthaven een checkpoint te voorzien waar alle reizigers de ontvangen QR-code moeten scannen voor ze de luchthaven kunnen verlaten. “Nu gebeurt dat niet en rekenen we op de goodwill van luchtvaartmaatschappijen. Dat maakt deze hele operatie voor een groot deel nutteloos, aldus Bob De Brabandere, senator voor het Vlaams Belang.

De invoering van het zogenaamde ‘Passenger Locator Form’ heeft al wat voeten in de aarde gehad. Vanaf gisteren, 1 augustus, is elke reiziger die (terug) naar België reist verplicht dit formulier in te vullen. Alleen liep al het een en ander mis: onduidelijke communicatie in aanloop naar 1 augustuseen onduidelijke website en taalfouten in de uiteindelijke bevestigingsmail. Nu komt daar nog een probleem bij. Het Vlaams Belang kreeg immers van diverse vliegtuigreizigers te horen dat hen op geen enkel moment gevraagd werd om dit ingevulde ‘Passenger Locator Form’ voor te leggen.

De Brabandere (Vlaams Belang): “Wat is het nut van dit formulier als het niet gebruikt wordt?”

Senator Bob De Brabandere, die zelf zo’n formulier invulde, bevestigt: “Ik reisde niet naar een risicogebied, maar vulde wel zoals het hoort zo’n formulier in. Behalve bij het inchecken, waar ik mondeling bevestigde zo een formulier te hebben ingevuld zonder dat dat gecontroleerd werd, werd er nooit meer naar gevraagd. Ook niet bij aankomst in en bij het verlaten van de luchthaven in België.” 

Het Vlaams Belang stelt zich dan ook vragen bij het nut van deze hele operatie. Terwijl men aan de grensovergangen wel steekproeven lijkt te organiseren, lijkt het er op dat men dat in de luchthaven dus niet doet. Senator De Brabandere: “Wat is het nut van dit formulier als het niet gebruikt wordt? Het is een goede zaak dat men wil weten wie waar geweest is, indien nodig een quarantaine kan opleggen en nakijken of die opgevolgd wordt, zeker als men weet dat heel wat mensen ook naar landen buiten de Europese Unie reizen, zoals Turkije of Marokko. Maar op deze manier zal daar echter niet veel van in huis komen.”

Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor om in de luchthaven een checkpoint te voorzien waar reizigers de QR-code (die men krijgt na het invullen van het formulier) kunnen scannen. Wie geen QR-code heeft, kan dan worden afgeleid naar een aparte zone waar ze alsnog het formulier kunnen invullen. “Alleen op die manier zal deze operatie zijn vruchten afwerpen. Anders is het een zoveelste vorm van windowdressing die de gebrekkige aanpak van de coronacrisis door de Belgische regering moet maskeren”, besluit De Brabandere, die aankondigt de nodige parlementaire vragen te stellen aan de bevoegde minister.