Persberichten
donderdag, 07 okt 2021

“Geen Europees Asielagentschap, maar Agentschap voor remigratie nodig”

Donderdag stond in het Europees Parlement een debat over de creatie van een nieuw Europees Asielagentschap op de agenda. Dat maakt deel uit van het nieuwe EU-migratiepact dat in september 2020 werd voorgesteld. Dat nieuw Agentschap, dat het huidige EASO vervangt, moet ervoor zorgen dat de nationale procedures beter op elkaar afgestemd zijn. Het krijgt daarbij een sterkere monitoringsbevoegdheid. Een brug te ver voor Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang: “ Wij hebben geen nieuw Europees Agentschap voor asielzoekers nodig, maar een agentschap voor remigratie. Zo zou de Europese Unie eens haar nut kunnen bewijzen.”

Onderhandelaars van de Raad en het Europees Parlement bereikten in juni een akkoord over de oprichting van een Europees Agentschap voor Asielzoekers. Het vroegere Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO) wordt daarmee vervangen, en krijgt een sterker mandaat. Het kan periodieke controles uitvoeren over de nationale asielprocedures van de lidstaten en toezien op de gelijke toepassing van de Europese asielwetgeving. Hiermee streeft de Europese Unie naar een complete harmonisatie van het asielbeleid.

Europees Parlementslid Tom Vandendriessche stelde zich donderdag echter vragen bij de samenstelling van zogenaamde asielzoekers, die onder een geharmoniseerd beleid meer bescherming zouden krijgen. “Er kwamen sinds 2015 5 miljoen asielzoekers, grotendeels alleenstaande mannen, naar Europa, waarvan 60% economische gelukszoekers bleken”, aldus Vandendriessche. “Het merendeel weigert dan nog eens te vertrekken na een negatieve beslissing.” In 2020 keerden slechts 18% van uitgeprocedeerde asielzoekers terug, een trend die zich al sinds 2015 voortzet. “Door de Europese Unie hebben we geen enkele verdediging meer tegen deze migratie-invasie. En nu willen ze nog meer onverkozen bureaucraten aanstellen om onze grenzen verder open te stellen?”

Tom Vandendriessche kwam donderdag dan ook met een alternatief voorstel: “De opvang in eigen regio moet primeren. In plaats van een nieuw Asielagentschap, komt er beter een agentschap voor remigratie. Zo zou de Europese Unie eindelijk eens haar nut bewijzen.”