Nieuws
maandag, 25 jul 2022

Geen extra opvang maar minder instroom asielzoekers

Het is al vele maanden bijzonder druk aan het Klein Kasteeltje, het aanmeldingscentrum voor asielzoekers in dit land. Deze ochtend groeide de traditionele rij wachtenden zelfs aan tot ruim vierhonderd. “Daarmee oogst de regering wat ze zaait”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Structurele maatregelen om de instroom eindelijk eens in te perken blijven uit. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) heeft enkel oog voor nog meer extra opvangplaatsen. En waarom stelt niemand zich de vraag hoe al deze duizenden ‘vluchtelingen’ uitgerekend hier asiel aanvragen na 8 tot 10 veilige landen te hebben doorkruist?

Wie aan het Klein Kasteeltje een kijkje neemt, stelt onmiddellijk vast dat het merendeel van de asielzoekers alleenstaande jongemannen zijn, iets wat ook op Radio 1 deze ochtend werd bevestigd. “Helemaal anders dus dan het geval was bij de mensen die het echte oorlogsgeweld in Oekraïne zijn gevlucht, dat ging om vrouwen en kinderen”, aldus Van Langenhove. “En De Moor gaf in een interview op Radio 1 deze ochtend ook toe dat de meerderheid van die zogenaamde asielzoekers aan het Klein Kasteeltje eerder al in andere Europese landen, zoals onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland, tevergeefs asiel aanvroegen. Het toont enkel aan dat ze geen onveilige situaties zijn ontvlucht, maar doen aan welvaartstoerisme.”

“Verblijfsrecht weigeren aan iedereen die hier illegaal arriveert”

“In het Radio 1-interview legde De Moor er voortdurend de nadruk op dat er door de regering vele opvangplaatsen worden gecreëerd. De voorbije maanden vierduizend plaatsen, verspreid over veertig sites, een aantal waar het niet bij zal blijven”, vervolgt Van Langenhove. “En de staatssecretaris merkte daarbij weliswaar op dat opvang alleen niet de oplossing is en dat de instroom moest worden ‘gemonitord’. Maar op de vraag hoe ze dat zag gebeuren moest ze tien minuten lang het antwoord schuldig blijven.”

“We kampen met een ernstige asielcrisis maar, buiten wat symptoombestrijding in de vorm van extra opvangplaatsen, weigert De Moor de nodige actie te ondernemen”, besluit Van Langenhove. “Er zijn geen extra opvangplaatsen nodig, maar minder asielzoekers. We hebben nood aan korte procedures, directe uitzettingen en opvang in eigen regio. Bovendien moeten we verblijfsrecht weigeren aan iedereen die hier illegaal arriveert. Anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Beelden van vanochtend aan het Klein Kasteeltje in #Brussel. Vivaldi kampt met een asielcrisis en weigert actie te ondernemen. En nee, staatssecretaris @Nicole_demoor, we hebben geen nieuwe opvangcentra nodig, maar minder asielzoekers via korte procedures en directe uitzetting. pic.twitter.com/Bs7pbbWf6f

— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) July 25, 2022