Persberichten
woensdag, 31 jan 2024

Weigering om partijfinanciering te hervormen toont andermaal falen Vivaldi aan

Foto: Vlaams Belang. Weigering om partijfinanciering te hervormen toont andermaal falen Vivaldi aan

Het Vlaams Belang wil dat er na de federale verkiezingen onmiddellijk werk gemaakt wordt van een halvering van de partijfinanciering. De Vivaldi-meerderheid zal namelijk haar eigen regeerakkoord, waarin ze een hervorming van die financiering beloofde, niet uitvoeren. “De Vivaldi-partijen nemen zelfs de moeite niet meer om hun geloofwaardigheid te herstellen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Wij vragen al jaren om de partijfinanciering te halveren, maar daar stemmen ze stuk voor stuk tegen. Het is tijd dat na de verkiezingen eindelijk werk wordt gemaakt van een halvering van die compleet uit de hand gelopen partijfinanciering. Wij reiken daarvoor de hand naar alle partijen.”

De meerderheidspartijen in de Kamer raken het niet eens over de hervorming van de partijfinanciering. Er zal dus meer dan waarschijnlijk geen hervorming komen deze legislatuur. Nochtans bepaalde het regeerakkoord van Vivaldi dat er werk van gemaakt zou worden. “Heel deze regeerperiode lang heeft de Vivaldi-meerderheid zich verstopt achter allerlei excuses om een vermindering van de partijfinanciering uit te stellen”, aldus Pas. “Maar een paar maanden voor de verkiezingen is het overduidelijk dat ze op geen enkele manier willen morrelen aan de partijfinanciering. Dit is ronduit schandalig.”

“Wij reiken de hand aan alle partijen om samen met ons de partijfinanciering eindelijk te halveren”

Het Vlaams Belang verwacht niet meer dat er nog een hervorming van de partijfinanciering kan doorgevoerd worden deze legislatuur, en wil daarom dat er na de verkiezingen onmiddellijk werk gemaakt wordt van een hervorming van de partijfinanciering. Ze reikt daarvoor de hand aan alle partijen om in het parlement meteen na de verkiezingen wetgeving te stemmen om de partijfinanciering te halveren. “Er zijn daar geen hoorzittingen of rapporten meer voor nodig”, aldus Pas. “We hebben alles al gehad. Het is tijd dat er actie wordt ondernomen. Wij reiken de hand aan alle partijen om samen met ons de partijfinanciering eindelijk te halveren.”

Het Vlaams Belang diende al meermaals een voorstel in om de partijfinanciering te halveren, maar dat werd steeds weggestemd. “Dit hele debacle toont ook aan hoe onmogelijk hervormen in België is”, besluit de Kamerfractieleider. “Het systeem is door en door rot en bij de Franstalige partijen is er op geen enkele manier een bereidheid om te hervormen. Binnen enkele maanden moeten we het systeem op zijn grondvesten doen daveren door massaal voor het Vlaams Belang te kiezen.”