Nieuws
vrijdag, 23 apr 2021

“Geen huisarrest voor onze gepensioneerden”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de herinvoering van de controles op gepensioneerden in het kader van de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). “Voor zowat 110.000 gepensioneerden vormt het een noodzakelijke financiële aanvulling op hun veel te lage pensioen. Het zijn veelal alleenstaande vrouwen zonder volledige pensioenrechten die zo uit de armoede worden gehouden”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “De controles zullen zonder nut zijn en enkel voor vrijheidsbeperking zorgen.”

In 2019 had de toenmalige Zweedse regering de controles sterk aangescherpt. Iedere verplaatsing naar het buitenland – zelfs voor één dag – moest gemeld worden aan de pensioendienst. En verblijven langer dan 29 dagen in het buitenland waren zelfs simpelweg verboden. “Nadat -omwille van de coronacrisis- de controles werden opgeheven, wil de huidige regering deze herinvoeren”, aldus Samyn. “Maar bij een controle bij meer dan 55.000 uitkeringsgerechtigden bleek minder dan 1 procent van de rechthebbende gepensioneerden in overtreding.” Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de regering geld zoekt waar er geen te vinden is.

“Ook gepensioneerden hebben het recht te staan en te gaan waar zij willen”

“Bovendien zijn we sterk gekant tegen deze beperkingen”, vervolgt Samyn. “We mogen hen een vakantie aan zee of in het buitenland niet ontnemen”. De controles waren problematisch. Drie bezoeken van de postbode waarbij de betrokkene de deur niet opende was voldoende om zich verplicht binnen vijf dagen te moeten melden bij de gemeente. “Veel ouderen durven niet steeds de deur te openen en dat is zeker zo in grote flatgebouwen in onze grootsteden. Deze mensen voelen zich onveilig.” Voor het Vlaams Belang mogen er geen vrijheidsbeperkingen opgelegd worden aan onze gepensioneerden.

Kamerlid Hans Verreyt (Vlaams Belang) treedt dit standpunt bij. “Er moet bij de aanvraag van een IGO streng worden toegekeken of aan al de voorwaarden werd voldaan. Bij de niet-Belgen moet men beter controleren of ze geen eigendom hebben in het buitenland. Net zoals bij de toekenning van sociale woningen moet de overheid op voorhand beter controleren.” Het Vlaams Belang wil absoluut geen heksenjacht op de financieel zwakkere gepensioneerden.