Nieuws
dinsdag, 08 nov 2022

"Geen medewerking aan commissie met illegalencollectief"

Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), commissievoorzitter Binnenlandse Zaken in de Kamer, heeft vandaag zijn kat gestuurd naar de zitting. Die was omstreden, want de meerderheidspartijen - inclusief Open Vld en de partij van binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) en migratiestaatssecretaris Nicole de Moor (cd&v), nodigden het ‘sans-papiers’-collectief ‘InMyName’ uit om pro-regularisatiepleidooien te geven tegenover de parlementsleden. “Het is volstrekt waanzinnig dat de wetgevende Kamer op deze manier zo’n manifest gebrek aan respect voor haar eigen regels toont. Illegaliteit is een misdrijf. In plaats van vrijelijk rond te lopen om doodleuk te worden vertegenwoordigd door dit illegalencollectief die pleit voor massaregularisaties, moesten deze mensen waar het om gaat al lang zijn uitgezet naar hun herkomstland.” Als voorzitter van de commissie weigert Depoortere zijn medewerking te verlenen aan een hoorzitting met pleidooien om illegaliteit te regulariseren.

Dinsdag vond in de Kamer een zitting van de commissie Binnenlandse Zaken plaats. Deze was omstreden, omdat een lobbygroep werd uitgenodigd door de meerderheidspartijen waaronder cd&v en Open Vld die actief pleit tegen het regeringsbeleid en in het bijzonder Nicole de Moor - de opvolger van Sammy Mahdi - viseert. De uitnodiging kadert in de lancering van‘InMy Name’, een collectief/campagne van ‘Coordination des sans-papiers de Belgique’, ‘l’Union pour la régularisation’ en ‘Neutrale Zone’. Die organisaties beschouwen zich als vertegenwoordigers van de naar schatting 200.000 illegalen in België en eisen een massale regularisatie voor al deze gevallen.

“Zet deze extreemlinkse lobbyisten van het illegalencollectief het parlement uit, en deze illegalen het land uit”

“Het uitnodigen van dit soort anti-regeringsgroepen is op zich bijzonder te noemen”, reageert Depoortere. “Wat deze lobbyisten en activisten van het illegalencollectief bepleiten gaat immers radicaal in tegen wat de Moor verkondigt en belooft. Dit hield cd&v niet tegen om op aansturen van hun coalitiepartners PS en Ecolo deze travestie alsnog te ondersteunen en mee mogelijk te maken.”

“Maar wat veel meer tegen de borst stoot, is dat dit niet zomaar een lobbygroep is, maar een collectief van illegalen”, vervolgt Depoortere. “Illegaliteit is een misdrijf volgens de regels die justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dient te handhaven. De grote groepen illegalen die dit collectief vertegenwoordigt, hadden hier niet al jaren moeten rondlopen, maar al lang moeten zijn uitgezet. Deze hele uitnodiging is met andere woorden een toonaangevende farce die de machteloosheid en onkunde van deze regering illustreert.”

“Laat ons tot slot ook niet vergeten dat deze groeperingen de stuwende kracht waren achter de hongerstakingen van vorig jaar: een inhumane, medisch roekeloze exploitatie van mensenlevens om via chantage aan politiek te doen”, besluit Depoortere. “Het wordt tijd dat het verkozen parlement terug de wetten bepaalt en de regering terug de wetten uitvoert. Zet deze lobbygroep dus het parlement uit, en deze illegalen het land uit.”