Nieuws
donderdag, 28 okt 2021

"Geen mondmaskerplicht voor kinderen in lagere school!"

Het schooljaar is nog geen twee maanden bezig en al opnieuw beslist de regering dat leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Vlaanderen een mondmasker zullen moeten dragen op school. Ik betreur dat kinderen opnieuw een mondmasker opgedrongen krijgen”, zei Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers gisteren in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. “Het is niet alleen slecht voor hun sociaal-emotioneel welzijn, maar ook voor de onderwijskwaliteit. Dat wordt eveneens bevestigd door tal van experts, maar onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) heeft hier blijkbaar geen oren naar.”

Gisterenavond besliste Weyts na het overleg met de Vlaamse onderwijspartners dat kinderen vanaf 10 jaar na de herfstvakantie terug een mondmasker moeten dragen op school. “Wat bezielt de regering eigenlijk?”, vraagt Beckers kritisch. “De leerachterstand bij deze groep is al omvangrijk, ook door de mondmaskers die een gezonde interactie tussen leraar en leerling belemmeren”, stelt Beckers. Dit werd ook recent nog aangetoond in een studie van onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven).

“Kinderen zijn niet de motor van de epidemie en worden zelf niet ziek. Waarom hen dan een mondmasker opdringen?” 

Onze kinderen gaan al sinds september terug naar school, maar de besmettingscijfers stegen pas later. “Kinderen zijn dan ook niet de bron van de epidemie. Zij die besmet worden raken ook weinig of niet ziek. En ondertussen hebben alle leerkrachten toch de kans gehad zich te laten vaccineren?”, argumenteert Beckers. “Onze kinderen nu dus weer een mondmasker opdringen is dan ook niet rechtvaardig.” Ook bevestigen kinderartsen in een open brief dat de maatregelen – mondmaskers, testen en quarantaine – veelal meer kwaad doen aan de kinderen dan het virus zelf. “De remedie is dus erger worden dan de kwaal”, aldus Beckers.