Nieuws
vrijdag, 07 jul 2023

Geen plaats in de maatschappij voor wie verkracht of foltert

Foto: iStock. Geen plaats in de maatschappij voor wie verkracht of foltert

In Malta werden vijf Brusselse ‘jongeren’ opgepakt voor de gruwelijke urenlange foltering en verkrachting van een minderjarig koppel. Een van de daders blijkt een profvoetballer te zijn die reeds geselecteerd werd voor het jeugdelftal van de Rode Duivels. “Er is geen plaats voor wie zich schuldig maakt aan zo’n verschrikkelijke misdaden”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Niet op een voetbalveld en niet in de samenleving.” Het Vlaams Belang hoopt dat Justitie vlot samenwerkt met de collega’s in Malta. “Hopelijk vermijden we dat het vijftal er hier van af zou komen met een of ander voorwaardelijk strafje, of met het verplicht schrijven van een opstelletje. Dan worden ze beter in Malta berecht.”

De feiten zijn bijzonder gruwelijk, en werden door een plaatselijke politie-inspecteur beschreven als een van de meest ernstige waarmee hij ooit geconfronteerd werd. Na een avondje stappen werden een 17-jarig Frans meisje en haar 16-jarige Zwitserse vriend met geweld naar een appartement in Sliema geleid, waar het meisje verkracht en de jongen met een riem in elkaar geslagen werd. De gruwel duurde acht uur lang en werd gefilmd. Een van de vijf daders gebruikte ook nog eens de iPhone van de jongen om met diens account een Louis Vuitton tas ter waarde van 2.000 te bestellen met als leveradres zijn eigen woonplaats in Brussel. Er kwam pas een einde aan de nachtmerrie omdat de ‘jongeren’ hun vliegtuig naar België niet wilden missen. Het koppel deed aangifte en de Maltese politie kwam maar net op tijd om het Brussels tuig op de luchthaven te onderscheppen.

“Hij mag zijn voetbalcarrière verderzetten op het binnenplein van de gevangenis”

Het Vlaams Belang nam met afschuw kennis van het hele gebeuren, maar vindt de wijze waarop in de media in dit land hierover werd bericht wordt bijzonder frappant. De zogenaamde ‘Belgische jongeren’ worden allen enkel met initialen aangeduid. In de buitenlandse pers worden de namen van de daders echter voluit genoemd. Eén van hen, Dany Kabangu Masuekama, zou de ex van het meisje zijn. De Maltese pers noemt ook nog de namen van ‘Belgische jongeren’ Kamangu Lema Lelo Arnaud en Muogo Mukengerwa N’Domba Amani. 

“De verkrachter is 20 jaar, zijn kompanen zijn 18 en 20, en er zijn ook twee minderjarigen van 17”, merkt Depoortere op. “De vader van de profvoetballer mag in de media dan wel staan janken dat diens carrière niet geschaad mag worden, daar heeft zijn criminele zoon dan wel volledig zelf voor gezorgd. Wat ons betreft kan hij zijn voetbalcarrière verderzetten op het binnenplein van de gevangenis of de jeugdinstelling, want daar horen ze allen zonder meer thuis.”