Nieuws
dinsdag, 19 sep 2023

Geen recht op opvang voor gewelddadige asielzoekers

Foto: iStock. Geen recht op opvang voor gewelddadige asielzoekers

Het Vlaams Belang eist dat gewelddadige illegalen zonder pardon op het eerste vliegtuig richting thuisland worden gezet. “In asielcentra zijn vechtpartijen, vandalisme en seksuele agressie schering en inslag”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Wie zich misdraagt, maakt misbruik van onze gastvrijheid en verspeelt wat ons betreft ieder recht op opvang.”

Gisteravond moest de politie in een asielcentrum in Helchteren tussenkomen om groepen Turken en Koerden te scheiden. Bij hun aankomst waren ook al Afghanen in de vechtpartij betrokken. “We kunnen het uitvechten van buitenlands conflicten op Vlaamse bodem missen als kiespijn en hoeven die niet te importeren”, aldus Van Grieken. “De aanstokers van het gebeuren, die hun gewelddadige conflicten beter in Turkije of Koerdistan zouden beslechten, werden ondertussen gewoon overgeplaatst naar een ander asielcentrum. Men kiest er dus voor het probleem niet op te lossen maar eenvoudigweg te verplaatsen.”

“Gewelddadige incidenten met asielzoekers zijn schering en inslag”

Van Grieken herinnert aan de rellen in het asielcentrum in Langemark-Poelkapelle, waar meer dan dertig politiemensen nodig waren om een massale vechtpartij tussen Afghanen en Palestijnen te beëindigen. “Helaas voor de veiligheid van onze burgers houden sommige asielzoekers hun agressie niet binnenskamers”, aldus Van Grieken. “Deze zomer nog vond er bijvoorbeeld op de Grote Markt van Sint-Niklaas nog een gewapend treffen plaats tussen Afghanen en Syriërs, waarbij zelfs iemand werd doodgestoken.”

Het Vlaams Belang wil paal en perk stellen aan de gewelddadige incidenten met asielzoekers. “Die zijn ondertussen schering en inslag geworden”, aldus ook Kamerfractieleider Barbara Pas. Vijf jaar geleden, in 2018, ging het om 613 feiten, in 2020 waren dat er al 942 en een jaar later al 1.281”, stelt Pas vast. “De bestraffingen van geweldplegers in asielcentra zijn veel te licht. Wat ons betreft, is hun recht op opvang verbeurd verklaard en dienen ze zo snel mogelijk te worden uitgezet.”