Nieuws
donderdag, 23 feb 2023

“Geen samenwerking met dit Iran”

Foto: iStock. “Geen samenwerking met dit Iran”

Het is volgens het Vlaams Belang een goede zaak dat de EU eindelijk via sancties zijn tanden toont inzake het mensenrechtenbeleid van Iran. “Maar we blijven zeer kritisch voor de snelheid waarmee dit gebeurd is en voor het feit dat men nog steeds ruimte laat voor samenwerking”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Dat Iran met een lijst van tegensancties komt, mag geen aanleiding geven tot om het even welke toegeving aan die terroristenstaat.”

Het Ayatollahregime sanctioneerde meer dan 30 Europese entiteiten en personen, waarvan 13 uit de EU en 23 uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Teheran reageert daarmee op de Europese sancties die een dag eerder waren afgekondigd. “Die waren een reactie op de brutale repressie tegen de protesten die in het land uitbraken na de moord op de 22-jarige Mahsa Amini door de Iraanse zedenpolitie.”, aldus Samyn. Amini werd vermoord omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. “Dat Teheran denkt tegensancties te moeten treffen in plaats van zijn terreurbeleid tegen vrouwen, andersgelovigen en opposanten te herzien, zegt alles.”

“Van de Iraanse boeren geen eieren, geen zaken met schurkenstaten”

Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de sancties een gevolg van Europese inmenging in interne zaken, het steunen van terrorisme en het aanzetten tot geweld en onrust in Iran. “De Ayatollahs steken zich telkens weer weg achter het principe van niet-inmenging in interne aangelegenheden, om hun gruwelijke repressiebeleid te rechtvaardigen”, vervolgt Samyn. “Zij menen dat het Westen zich simpelweg niet moet moeien, al vermoorden ze vrouwen omdat ze hun hoofddoek verkeerd dragen of executeren ze vreedzame protestanten.” 

“De Iraanse islamdictatuur spreidt al jaren zijn barbaarsheid tentoon, dus dat men nu pas wakker wordt is hemeltergend.”, besluit Samyn, “Ook houdt de EU, en ook onze Vivaldi-regering, de piste voor samenwerking nog altijd open via het Instex-handelsmechanisme, het overbrengingsakkoord voor gevonniste personen en de onderhandelingen over de nucleaire deal. Wij zijn alvast helder: blaas al die akkoorden op, want met terroristen doe je geen zaken.”