Nieuws
donderdag, 19 okt 2023

Geen schuldbesef van Vivaldi over vermijdbare IS-terreur

Foto: iStock. Geen schuldbesef van Vivaldi over vermijdbare IS-terreur

Fractievoorzitter in de Kamer Barbara pas legde gisteren eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v), minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) én staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) het vuur aan de schenen over de perfect vermijdbare islamterreur die Brussel het voorbije weekend teisterde. We moeten de vraag naar de verantwoordelijkheid voor de aanwezigheid van reeds lang uitgewezen IS-tuig stellen”, aldus Pas. “Veel schuldbesef heb ik helaas niet kunnen waarnemen. Enkel het goede voornemen voor een verstrengd terugkeerbeleid. Iets waaraan Vivaldi zich toch niet zal houden.”

Pas wou onder meer vernemen waarom de regering inzake een terugkeerbeleid nu pas tot actie wil overgaan en wil afstappen van de huidige anarchie. Zoals men het in onder meer Charleroi en Aalter nog goed genoeg weet, was de recente IS-aanslag in Brussel immers geen alleenstaand geval. En in het concrete geval van voorbije zaterdag dienden er volgens het Kamerlid nog vele vragen opgeklaard te worden. “Om het, zoals de Zweedse premier, heel zacht uit te drukken is het ‘niet ok’ dat een illegaal waarvan men weet dat hij geradicaliseerd is voortdurend zijn vrije misdadige gang kon gaan.”

“Met Vivaldi geen hoop op enige beterschap voor onze veiligheid”

 In hun antwoord op de vragen van Pas bepleitten de Vivaldi-ministers stuk voor stuk vooral een strenger terugkeerbeleid. “Dat is wel een bijzonder traag voortschrijdend inzicht. Het Vlaams Belang vraagt dat al tientallen jaren, maar steeds opnieuw sloot men de oren voor onze vraag”, merkt Pas op. “Toen ik nog maar een week geleden, bij de bespreking van de beleidsnota van Vivaldi, opnieuw over een strenger terugkeerbeleid begon, werd dit nog door cd&v-Kamerlid Servais Verherstraeten afgedaan als ‘onmenselijk’. En nu men de vreselijke vruchten aan het plukken is van wat men heeft gezaaid, wil men van die zogenaamd onmenselijke verstrenging plots regeringsbeleid maken. Wie gelooft die mensen nog?”

“Zoals na iedere bloedige aanslag is er weerom geen gebrek aan goede voornemens, maar na zo goed als een kwarteeuw regeringsdeelname en even lang stilzitten komen die volslagen ongeloofwaardig over”, besluit Pas. “Om dit soort gruwel in de toekomst te vermijden moeten we de controle over onze grenzen hernemen, uitgeprocedeerde asielzoekers systematisch en zonder pardon uitzetten en het jihadisme met wortel en tak uitroeien.” Maar voor het Kamerlid is het echter nu al overduidelijk dat hiervan met Vivaldi, dus met Ecolo-Groen en PS, die enkel hopen op een nieuwe collectieve regularisatie van hun toekomstig electoraat, niets in huis zal komen.