Persberichten
maandag, 19 dec 2022

Geen stemming mogelijk over aanbevelingsrapport Congocommissie: “Afgang voor Vivaldi” 

Foto: Vlaams Belang. Geen stemming mogelijk over aanbevelingsrapport Congocommissie: “Afgang voor Vivaldi”

Op de laatste zitting van de Congocommissie heeft er door onenigheid binnen de meerderheid geen stemming over het aanbevelingsrapport kunnen plaatsvinden. Zowel MR als Open Vld kwamen tot het inzicht dat excuses voor het koloniale verleden de deur naar herstelbetalingen openzetten en stapten op. “Dit is een totale afgang voor Vivaldi in het algemeen en voor commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) in het bijzonder”, zeggen Vlaams Belang-Kamerleden Annick Ponthier en Kurt Ravyts. “Het Vlaams Belang heeft zich van in het begin gekant tegen excuses. De liberalen zijn veel te laat tot het inzicht gekomen dat de Congocommissie niets meer is dan een links vehikel om zelfhaat, schuld en boete over de Vlaming af te roepen.” 

Vandaag vond de laatste zitting plaats van de Bijzondere commissie belast met het onderzoek over Congo-Vrijstaat (1885-1908) en het Belgisch koloniaal verleden in Congo (1908-1960). Deze zogenaamde Congocommissie werd in het leven geroepen naar aanleiding van de Black Lives Matter-betogingen. De bedoeling ervan was om de misdaden van het Belgisch kolonialisme grondig te onderzoeken en hier gepaste beleidsconclusies aan te verbinden. Onder het voorzitterschap van Groen is de Congocommissie met een aanbevelingsrapport gekomen. Hierin wordt gewezen op de collectieve verantwoordelijkheid van België, het koningshuis, de betrokken personen, bedrijven en instanties en de Kerk. Volgens het rapport moet de rol van België erkend worden en het koloniaal systeem veroordeeld. Bovendien moet de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn verontschuldigingen aanbieden ten aanzien van de voormalige Belgische kolonies. De stemming over het aanbevelingsrapport kon niet doorgaan doordat MR en Open Vld een probleem hadden met aanbeveling 69 en de zaal verlieten, waardoor er geen meerderheid meer was. 

“Met verontschuldigingen namens de natie lag de weg naar herstelbetalingen open”

“Voor het Vlaams Belang was het van bij het begin duidelijk dat de bedoeling van deze Congocommissie lag bij herstelbetalingen en het aanpraten van een schuldcomplex. “Het kolonialisme was een project waarmee de Belgische elites en het Koningshuis zich hebben verrijkt”, zegt Ponthier. “Voor schuld en boete moet men dus niet naar de Vlaamse en Waalse belastingbetaler of burger kijken. In een tijd van energie- en koopkrachtcrisis is het uit den boze om zuurverdiend belastinggeld naar corrupte Afrikaanse regimes op te sturen."

Het is opmerkelijk dat de liberalen alsnog hun staart hebben ingetrokken over het aanbevelingsrapport en excuses. “Dit is een totale afgang voor Vivaldi in het algemeen en voor commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) in het bijzonder”, zegt Ravyts. “Het Vlaams Belang heeft zich van in het begin gekant tegen excuses. De liberalen zijn echter veel te laat tot het inzicht gekomen dat de Congocommissie niets meer is dan een links vehikel om zelfhaat, schuld en boete over de Vlaming af te roepen.”