Nieuws
dinsdag, 07 sep 2021

“Geen steun aan corrupt regime Haïti”

Het Vlaams Belang wil dat eventuele hulp aan het door natuurrampen en corruptie zwaar getroffen Haïti bij de juiste personen en zeker ook bij de juiste hulporganisaties terechtkomt. “We moeten controleren dat gelden voor Haïti benut worden voor noodhulp en heropbouw”, zegt federaal volksvertegenwoordiger en lid van de commissie Buitenlandse Zaken Annick Ponthier (Vlaams Belang). “En dat deze niet verdwijnen in de zakken van bedenkelijke figuren en instanties, waartoe we helaas ook een deel van de Haïtiaanse overheid moeten rekenen.”

In de commissie Buitenlandse Zaken werd op 6 september een gedachtewisseling gehouden over Haïti. “Een van de armste landen ter wereld, dat maar al te vaak te kampen krijgt met overstromingen, orkanen en aardbevingen en waarvan het bijzonder instabiel politiek klimaat elke heropbouw bemoeilijkt”, aldus Ponthier. “Onder de Duvalier-dynastie kwam het land terecht in een neerwaartse spiraal van corruptie, economische crisis en staatsgeweld. En de onlangs vermoorde president Jovenel Moïse had de corruptiepolitiek van zijn voorgangers gewoon voortgezet.”

“Ondersteuning voor Haïti moet gaan naar structurele zaken zoals de bouw van infrastructuur die aardbevings- en orkaanbestendig is”

“Ook moeten we de vraag durven stellen naar de manier waarop we in een land waarin de corruptie welig tiert hulp bij de juiste personen kunnen laten terecht komen”, aldus nog Ponthier. “En de NGO’s op het terrein moeten propere handen hebben. Een herhaling van 2010 is absoluut niet wenselijk. Toen misbruikten medewerkers van Oxfam hun positie om in Haïti seksfeesten met minderjarige prostituees te organiseren.”

“Ik zal minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) de vraag stellen hoe de eventuele structurele hulp aan Haïti correct besteed kan worden”, besluit Ponthier. “En daarnaast wil ik dat de nodige aandacht gaat naar de naar schatting vierhonderdduizend kinderen die momenteel als slaven moeten werken in het straatarme Caribische land.”