Persberichten
woensdag, 01 mrt 2023

Geen stikstofakkoord: “Vlaamse landbouwers kunnen van regering op hun kin kloppen”

De Vlaamse regering heeft geen akkoord bereikt over het stikstofdossier. Na een nacht onderhandelen gingen de regeringspartners uiteen. “Deze Vlaamse regering slaagt er niet meer in beslissingen te nemen”, reageert Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Onze landbouwers kunnen van deze Vlaamse regering op hun kin kloppen en worden nu volledig in de onzekerheid gestort.” Het Vlaams Belang kondigt ook aan het boerenprotest dat vrijdag in Brussel zal plaatsvinden volledig te steunen en zal er ook met een delegatie aanwezig zijn.

Een jaar geleden werd een zogenaamd ‘stikstofakkoord’ afgesloten tussen de regeringspartners, waarmee de uitstoot van stikstof teruggedrongen zou moeten worden. Maar de Vlaamse regering bleek er na forse kritiek van landbouworganisaties en het Vlaams Belang al snel verdeeld over te zijn. “Wij hebben er van in het begin op gehamerd dat dit akkoord onaanvaardbaar is”, zegt Janssens. “Dit gaat over het voortbestaan van de landbouw in Vlaanderen als een volwaardige sector. Het stikstofakkoord brengt een compleet gebrek aan rechtszekerheid en toekomstperspectief voor onze landbouwers met zich mee.” 

“Minster van Leefmilieu Zuhal Demir speelt de woordvoerder van Groen en Jambon lijkt meer bezig met zijn brugpensioen” 

Na een nachtelijke marathononderhandeling kon de kern van de Vlaamse regering geen akkoord bereiken over het stikstofdossier. Dat wijst op een onoverbrugbare verdeeldheid. “Het lijkt erop dat deze regering de facto in lopende zaken gaat voor de komende maanden”, zegt Janssens. “Het uitblijven van een goed akkoord is een bittere pil voor onze landbouwers. Zij kunnen van deze Vlaamse regering op hun kin kloppen en worden nu volledig in de onzekerheid gestort. Minster van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) speelt de woordvoerder van Groen en Jambon lijkt meer bezig met zijn brugpensioen dan met hun toekomst.” 

Het Vlaams Belang wil zo snel mogelijk een akkoord dat de toekomst van de landbouw in Vlaanderen veiligstelt. De partij wil daarom een regeling die de landbouw niet discrimineert ten opzichte van andere sectoren en forse steun voor landbouwbedrijven om te kunnen investeren in stikstofreductie. “Met de plannen die voorliggen en door de aanhoudende onzekerheid, slinkt het toekomstperspectief van de landbouwsector elke dag”, besluit de Vlaamse fractieleider. “Het aantal landbouwers daalt in ijltempo en dat dreigt op termijn ook onze eigen voedselbevoorrading in het gedrang te brengen.” 

Het Vlaams Belang kondigt ook aan het boerenprotest dat deze vrijdag in Brussel gepland staat voluit te steunen en zelf met een delegatie af te zullen zakken. “Wij geloven rotsvast in een toekomst voor de landbouw in Vlaanderen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Samen met de boeren roepen we iedereen op die onze landbouw wil steunen om vrijdag af te zakken naar Brussel.”