Nieuws
maandag, 04 apr 2022

“Geen verplichte boostervaccins voor militairen in operatie”

“Defensie verplicht militairen om zich te laten boosteren, wanneer ze op operatie willen”, zegt Kamerlid Annick Ponthier, die hierover minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ondervroeg. “Als ze hun boosterprik weigeren, worden ze van deelname aan operaties uitgesloten. Dat is dus een vaccinatiedwang pur sangbovendien zonder veel wetenschappelijke basis - want we weten dat met de nieuwste varianten de vaccins beduidend slechter werken tegen transmissie.”

“Ter vergoelijking van haar beleid werpt Dedonder op dat er wetenschappelijk bewijs is voor een verminderde kans op ziekenhuisopname, opname op intensieve zorgen en sterfte als gevolg van covid”, aldus Ponthier. “En de medische component van Defensie zou ook niet over de middelen beschikken om intensieve zorgen te bieden of aan repatriëring te doen, wanneer militairen ziek zouden worden. Maar dat ons leger niet uitgerust is met voldoende medische capaciteit inzake opname en repatriëring is opnieuw een gevolg van decennialange besparingsrondes, dus van politieke keuzes van de partijen in deze regering.”

“Een verplichte boosterprik voor militairen om op operatie te kunnen is onaanvaardbaar”

“Maar belangrijker: het gaat hier om jonge, gezonde en sterke mensen die slechts heel weinig kans hebben ernstig ziek te worden van de huidig circulerende, milde coronavariant. Dus waarop baseert men dit beleid?”, vraagt Ponthier zich vervolgens af. “Er zijn trouwens maar een aantal honderden mensen in buitenlandse operaties actief. De kans dat één of meer van hen ernstig ziek worden, weegt niet op tegen de verplichting om elk van die militairen in te enten met een boosterprik.”

Het Vlaams Belang is tegen de verplichte vaccinatie gekant omwille van het principe van de zelfbeschikking over het eigen lichaam. “Vaccinatie tegen het coronavirus voor jonge, gezonde mensen is altijd een persoonlijke afweging”, besluit Ponthier. “Wij geloven dat onze militairen oud en wijs genoeg zijn om hun eigen vrije keuzes te maken wat dit betreft.”