Nieuws
dinsdag, 21 dec 2021

“Geen verstrenging CST nodig, maar afschaffing”

Het Vlaams Belang wil niet weten van een verstrenging van de CST-regelgeving. “Integendeel, we hebben net een stopzetting ervan nodig. De CST-pasjes hebben gezorgd voor een vals gevoel van veiligheid”, zo reageert Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil enkel wie gevaccineerd is, nog een coronapas verschaffen. Wie een negatieve test heeft - wat nochtans meer uitsluitsel geeft - zou dus niet meer deel mogen nemen aan het publieke leven. “Het geeft alleszins wel het voordeel van de duidelijkheid: het is Vandenbroucke niet te doen om volksgezondheid, maar om volkscontrole.”

Vandenbroucke wil de huidige CST-regelgeving omvormen tot een bijna volledige vaccinverplichting. Want enkel wie gevaccineerd is, zou nog zo’n CST kunnen krijgen en dus nog naar evenementen, op restaurant enzoverder kunnen gaan. Momenteel kunnen mensen die negatief testen of een herstelcertificaat hebben (en dus natuurlijke antistoffen hebben) dat ook nog.

Pas: “Meer burgerrechten op de schop? Nee, bedankt”

“Maar het is net met de huidige CST-regelgeving dat we een vals gevoel van veiligheid hebben aangemaakt”, zegt Pas echter. “Dat zeggen niet alleen wij, maar ook experts zoals Immanuel André. En nu gaan we dat vals gevoel van veiligheid nog erger maken? Want hoewel natuurlijke antistoffen en zeker een negatieve tests robuuster zijn, gaan we deze uitschakelen in het CST-raamwerk, terwijl immunologen zoals Guido Vanham ons vertellen dat de huidige vaccins amper nog besmettingsbescherming bieden tegen de oprukkende omikronvariant. Dit is medische waanzin.”

“We moeten de CST-pasjesmaatschappij dus afschaffen - niet verergeren. Onze Minister van Volkscontrole Frank Vandenbroucke moet daarentegen de winsten boeken waar ze te halen zijn: de derde prik versneld zetten bij de 93% reeds gevaccineerden en bereidwilligen, want zo drijven we de bescherming tegen ernstige ziekte terug op. Maar in de plaats hiervan heeft van Vandenbroucke tot laat deze herfst zijn voet op de rem gezet hiervoor en de uitrol van de derde prik zelfs ‘immoreel’ genoemd. Dit ten voordele van de massale export van onze vaccins naar vreemde landen. Een geknoei waardoor Vooruit nu opnieuw burgerrechten wil opofferen - dat laten wij niet passeren.”