Nieuws
donderdag, 09 dec 2021

“Geen vervroegde vrijlating voor moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen”

Voor het Vlaams Belang kan er geen sprake van zijn dat de derde moordenaar van de agente Kitty Van Nieuwenhuysen, de veelpleger Kurum Galip, vervroegd vrij mag komen. “Sommige zware criminelen kunnen of mogen zich nooit meer in onze samenleving integreren”, zegt volksvertegenwoordiger Marijke Dillen. “De vervroegde vrijlating van een misdadiger die voor de moord reeds 33 feiten pleegde en steeds herviel, is op geen enkele wijze te verantwoorden.”

In 2008 pleegde Kurum Galip, samen met zijn ondertussen vrij rondlopende companen Hassan Iasir en Nourredine Cheikni, de laffe moord op de agente Van Nieuwenhuysen. “Met een kalasjnikov”, aldus Dillen. “In 2011 werd het criminele trio veroordeeld tot 30 jaar, maar door de vervroegde vrijlatingsmechanismen waarin de wet nog steeds voorziet, werden er reeds twee vrijgelaten en is de kans reëel dat nu ook Kurum Galip weer een stapje in de wereld mag zetten.”

“Een vervroegde vrijlating van de derde moordenaar zal Justitie enkel nog ongeloofwaardiger maken”

“Het vervroegd vrijlaten van de daders kan geen gevolg zijn van hun medewerking met Justitie, want die is er nooit geweest”, vervolgt Dillen. “Niemand gaf de feiten ooit toe en tot een vergoeding van de nabestaanden is het tot twee maanden geleden nooit gekomen. En dat was dan nog omdat een nog levend slachtoffer de procureur toen liet verstaan dat hij bij verder stilzitten van het parket zelf iets zou ondernemen… De man die destijds een kogel in de buik en een in het been kreeg, heeft sindsdien van elke dader al veertig euro gekregen.”

“Het spreekt voor zich dat de vervroegde vrijlating van de laatste dader tot onbegrip en emotie zal leiden bij nabestaanden en collega’s van het slachtoffer”, vervolgt Dillen. “En de veiligheid van de samenleving komt de vrijlating van een moordenaar die steeds opnieuw verviel in misdaad zeker niet ten goede.”