Persberichten
vrijdag, 31 aug 2018

Geen vrije baan voor illegale immigratie vanuit Kosovo

Gisteren zette de Commissie ‘Burgelijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken’ van het Europees Parlement het licht op groen voor de afschaffing van de visumplicht voor Kosovaren.

Met het oog op de stemming die over twee weken in de plenaire zitting van het Europees Parlement zal plaatsvinden, roept het Vlaams Belang alvast alle Vlaamse partijen op om tegen de geplande visumliberalisering te stemmen. Het is immers perfect voorspelbaar dat de het visumvrij reizen voor Kosovaren problemen zal veroorzaken, waaronder een opstoot van asielaanvragen en een verhoogde influx van illegalen.

Dat was immers eerder al het geval toen enkele jaren geleden de visumverplichtingen van enkele andere Balkanlanden (Servië, Macedonië en Albanië) werden versoepeld. Ook nadat in maart vorig jaar de visumplicht voor Georgiërs werd afgeschaft, leidde dat tot een groeiend aantal asielaanvragen, ook al staat hun land als ‘veilig land’ geboekt.

In plaats van de deur open te zetten voor een nieuwe instroom van illegalen vanuit Kosovo, moeten lessen getrokken worden uit de fouten van het verleden. De visumvrijstelling voor Kosovaren mag er niet komen en die voor andere landen moet waar nodig worden teruggedraaid.

Gerolf Annemans

Europees parlementslid