Nieuws
maandag, 12 jun 2023

Geïnterneerden horen in beveiligde verzorgingsinstellingen

Foto: Wikimedia commons. Jan Scholte. Geïnterneerden horen in beveiligde verzorgingsinstellingen

Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de 24 urenstaking die aan de gang is in de gevangenis van Merksplas. Het personeel legt het werk neer na een mesaanval waarbij een gedetineerde, die eigenlijk in een psychiatrisch centrum thuishoort, drie van hun collega’s verwondde. “Sinds vorig jaar is dit al de negentiende staking in die instelling, dat zegt voldoende over de werksituatie”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Cipiers en gevangenismedewerkers moeten in veiligheid hun job kunnen uitoefenen, en het is meer dan tijd dat hiervoor de nodige maatregelen worden genomen.”

De cipiers zijn er niet over te spreken dat gedetineerden na dit soort moordaanslagen niet onmiddellijk wordt overgeplaatst naar een andere instelling. In de gevangenis van Merksplas verblijven momenteel een honderdtal geïnterneerden die eigenlijk in een psychiatrisch centrum zouden moeten verblijven. Er is gewoonweg onvoldoende plaats voor hen.

“Gevangeniscellen dienen voor criminelen”

“Geïnterneerden zijn ontoerekeningsvatbaar, die horen niet thuis in een klassieke gevangenis”, aldus Dillen. “Voor deze mensen moeten er gespecialiseerde instellingen worden voorzien waar ze een behoorlijke behandeling kunnen krijgen. Dit moet voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een prioriteit zijn. Om humane redenen maar ook om veiligheidsredenen.” Het Kamerlid merkt op dat op die manier meteen gevangeniscellen vrijkomen voor diegenen die daar wel horen te zitten: de criminelen.

Het Vlaams Belang ijvert al jaren voor betere en vooral veiligere werkomstandigheden van het gevangenispersoneel. De partij hekelt daarbij niet alleen het structureel personeelstekort, de ernstige overbevolking waaraan het grote aantal criminelen vreemdelingen ten grondslag ligt, en de totaal verouderde infrastructuur. “Ook ondervroeg ik de minister al meermaals over de wijze waarop geïnterneerden in dit land behandeld worden”, besluit Dillen. “Door die mensen niet in gespecialiseerde en goed beveiligde verzorgingsinstellingen te plaatsen, creëert men een levensgevaarlijke werksituatie voor het gevangenispersoneel.”