Persberichten
dinsdag, 05 nov 2019

Gekende moslimextremisten worden niet eens gevolgd door Staatsveiligheid

Uitgewezen uit Duitsland, welkom in België.

Moslimextremisten die in een ander Europees land werden uitgewezen, kunnen ongestoord hun gang gaan in België. Dat blijkt uit een onthutsend antwoord van minister Koen Geens op enkele pertinente vragen van Vlaams Belang Kamerlid Katleen Bury.

De radicale imam Mahmood Amr, hoofd van de in Duitsland en nog enkele andere landen verboden stichting Al-Aqsa en lid van de terreurbeweging Hamas, werd in 2004 Duitsland uitgewezen als een gevaarlijke radicale islamist. Na zijn uitwijzing trok hij naar België waar hij zich bezig hield met de Belgische afdeling van Al-Aqsa (vandaag gekend onder de naam Aksahum, en gevestigd in -niet toevallig – Sint-Jans-Molenbeek). De stichting Al-Aqsa houdt zich bezig met fondsenwerving voor Hamas en wordt ook verdacht van financiële steun aan Al-Qaida. De vereniging staat ook op de lijst van het Office of Foreign Assets Control dat regeringen wereldwijd gevraagd heeft om de rekeningen van Al-Aqsa te blokkeren.

Uit het antwoord van minister Geens blijkt nu dat België de rekeningen van Al-Aqsa (Aksahum) helemaal niet blokkeert, omdat volgens Geens Aksahum niet bezig is met het financieren van Hamas, maar wel met sponsoren van het boren van waterputten in Palestina. De gevaarlijke wereldvreemdheid van Geens kent werkelijk geen grenzen.

Minstens zo erg is dat de Belgische Staatsveiligheid het zelfs niet eens nodig vindt om de in dit land verblijvende moslimextremist Mahmood Amr op te volgen. Volgens minister Geens beschikt de Staatsveiligheid namelijk niet over aanwijzingen dat de man een gevaarlijke extremist zou zijn, en wordt hij dus niét gevolgd in het kader van extremismebestrijding. Dit terwijl de man dus in een andere Europees land net omwille van die feiten werd uitgewezen.

Vlaams Belang Kamerlid Katleen Bury: “De laksheid die deze en vorige regeringen aan de dag hebben gelegd in het bestrijden van het moslimextremisme in dit land is werkelijk hemeltergend. Het mag dan ook niet verbazen dat België binnen Europa de draaischijf blijft van het moslimextremisme en -terrorisme. De regel zou nochtans zeer duidelijk moeten zijn: wie in een  andere lidstaat van de EU wordt uitgewezen omwille van extremistische activiteiten, heeft ook in België geen enkele plaats