Nieuws
maandag, 08 nov 2021

Gekibbel tussen N-VA en federale regering over gascentrales is hypocriet

Het Vlaams Belang neemt met stijgende verbazing kennis van de verwijten die over en weer worden geslingerd tussen de Vlaamse en federale regering naar aanleiding van de aan de gang zijnde klimaatconferentie in het Schotse Glasgow (COP26). Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) vindt de nieuwe Vlaamse klimaatplannen niet ambitieus genoeg. En ondertussen bijt de N-VA in de Vlaamse regering van zich af door te stellen geen lessen te leren te hebben van het federale niveau waar men gascentrales wil bouwen”, stelt Kamerlid Reccino Van Lommel vast. Dat is ironischDe N-VA verbergt dat zij dezelfde visie vertolkten toen ze nog in de federale regering zaten en dat ze allesbehalve een duidelijk alternatief op tafel leggen.”

Zondag stelde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat Vlaanderen “geen lessen te leren heeft van een minister die de bouw van nieuwe gascentrales plant.” Hij reageerde daarmee op kritiek van federaal energieminister Van der Straeten dat de nieuwe Vlaamse klimaatplannen getuigen van een gebrek aan ambitie. De Vlaamse regering keurde vorige week nog een aantal maatregelen goed die de Vlaamse CO2-uitstoot tegen 2030 moeten doen dalen met 40%. “Toen de N-VA in de federale regering-Michel zat, bevestigde ze de kernuitstap mee, waardoor we in de huidige situatie zijn beland”, aldus Van Lommel.

“Het is vreemd dat de N-VA zo heftig ageert tegen de bouw van nieuwe gascentrales”

“De federale regering-Michel werkte het systeem uit waarbinnen subsidies gegeven worden aan de bouw van nieuwe fossiele gascentrales. Indien men de kernuitstap wil doorvoeren is dat nodig om ervoor te zorgen dat de bevoorradingszekerheid niet in het gedrang komt”, vervolgt Van Lommel. “Op het moment dat de kernuitstap nog tegen kon gehouden worden zonder al te grote kosten, heeft de N-VA beslist zich achter de kernuitstap en de bouw van vervuilende gascentrales te scharen”

Het is eveneens compleet onduidelijk wat de huidige visie van de N-VA op een blijvende aanwezigheid van kernenergie is. “Moeten we enkel de jongste twee nucleaire reactoren openhouden, hoe lang moet dat, moet er nog geïnvesteerd worden in nieuwe nucleaire capaciteit?”, vraagt Van Lommel zich af. “Het Vlaams Belang is en blijft de enige partij die resoluut de kaart trekt vóór kernenergie.”