Persberichten
vrijdag, 16 dec 2022

Geloofwaardigheid Belgisch asielbeleid zakt onder vriespunt

Foto: iStock. Geloofwaardigheid Belgisch asielbeleid zakt onder vriespunt

Het aantal asielaanvragen lag afgelopen maand zo’n 20 procent lager dan in oktober. Staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) insinueert dat dit door haar beleid komt. 

“De beweringen van de Moor zijn in feite weinig meer dan veredeld fake news en moeten dan ook met een ferme schep zout worden genomen”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Dat er mensen in de vrieskou de nacht op straat doorbrengen is het rechtstreekse gevolg van het zelfverklaarde ‘humane’ asielbeleid van de Moor en co.”

Vandaag meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (cd&v), dat vorige maand het aantal asielaanvragen zo’n 20 procent lager lag dan in oktober. In één adem voegt ze eraan toe dat ze voortdurend werkt “op maatregelen om de instroom naar asielzoekers naar ons land in te perken”, daarmee insinuerend dat deze daling het resultaat is van haar beleid. Los van het feit dat een tijdelijke daling van het aantal asielaanvragen tijdens de wintermaanden geen uitzonderlijk fenomeen is, blijft de instroom immens. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen het aantal asielaanvragen al was opgelopen tot 2.451, gaat het om een stijging van liefst 38 procent.

In totaal piekte het aantal asielaanvragen in de eerste elf maanden van dit jaar tot 34.251. Dat zijn er welgeteld 8.280 méér dan er in 2021 in een héél jaar (25.971) geregistreerd werden. Een cijfer dat we sinds de grote dijkbreuk in 2015 niet meer gezien hebben.

“Zelden heb ik in twee zinnen zoveel onzin bij elkaar gepakt gezien”, zegt Van Langenhove . “De beweringen van de Moor zijn in feite weinig meer dan veredeld fake news en moeten dan ook met een ferme schep zout worden genomen.” 

Samen met het aantal asielaanvragen, piekt ook het aantal opvangplaatsen tot een historische hoogte. Sinds 1 januari 2020, het jaar waarin de partij van staatssecretaris de Moor als overbodige partner in de paars-groene regering stapte, kwamen er zo’n 7.000 plaatsen bij. “En nog is het niet genoeg. Nog is het einde niet in zicht. Nog brengen mensen in de vrieskou de nacht op straat door. En dat is het rechtstreekse gevolg van het zelfverklaarde ‘humane’ asielbeleid van de Moor en Co”, aldus Van Langenhove. “Immers, in tegenstelling tot wat de Moor laat uitschijnen, bleven geloofwaardige en daadkrachtige maatregelen om de instroom naar dit land eindelijk in te dammen, tot op heden uit. Zolang daarin geen verandering komt, kan nu al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspeld worden dat we in 2023 beginnen aan een nieuw crisisjaar.”