Nieuws
maandag, 31 jan 2022

Gemeenschappelijke verklaring na Madrid-Top: “Verdedig Europa!”

In Madrid kwamen afgelopen weekend verscheidene nationalistische en conservatieve partijen uit Europa bijeen, waaronder de Poolse regeringspartij PiS, het Fidesz van Viktor Orban, het Rassemblement National van Marine Le Pen en het Vlaams Belang van Tom Van Grieken. De bedoeling van de top was het bespreken van verdere samenwerking. De partijen stelden een gemeenschappelijke verklaring op die zowel de “vrijheid, identiteit en zelfstandigheid van de lidstaten onderstreept, als het voornemen om Europa te verdedigen tegen interne en externe dreigingen”

Afgelopen weekend kwamen verschillende rechtse krachten uit Europa bijeen in Madrid, waaronder Marine Le Pen van het Franse Rassemblement National, Marlene Svazek van het Oostenrijkse FPÖ, de Poolse premier Mateusz Morawiecki van PiS, de Hongaarse permier Viktor Orban van Fidesz, evenals Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. De partijen kondigden een hechtere samenwerking aan in het Europees Parlement en stelden in deze context ook een gezamenlijke verklaring op.

“Er is een alternatief voor de Europese Unie van de technocraten en bureaucraten, en dat is het Europa van de samenwerking tussen de vrije natiestaten.”

In de verklaring wordt onder meer vooropgesteld dat er een ‘EU-preferentiebeleid’ moet komen waarbij producten uit de EU gepromoot moeten worden en prioriteit moeten krijgen boven producten van buiten de EU om onze eigen boeren en producenten niet te benadelen. Verder worden ambities gecommuniceerd rond een grotere Europese energiecapaciteit, die voor onafhankelijkheid van het Midden-Oosten en Rusland kan zorgen. Het migratiebeleid dat door de Europese Commissie wordt uitgestippeld, zoals vooropgesteld in het nieuwe Migratiepact, wordt afgekeurd. Tot slot wil de Madrid-Top solidariteit en kordate samenwerking in reactie op buitenlandse bedreigingen, wat in schril contrast staat met de “ineffectieve EU-diplomatie”.

“Er is een alternatief voor de Europese Unie van de technocraten en bureaucraten, en dat is het Europa van de samenwerking tussen de vrije natiestaten“, aldus Tom Van Grieken die het Vlaams Belang vertegenwoordigde op de top. “De partijen die afgelopen weekend bijeenkwamen in Madrid willen respect voor elk volk dat deel uitmaakt van Europa, maar ook bescherming van Europa als geheel. En die bescherming is nodig intern - omwille van de vernietigende massamigratie van de afgelopen decennia, maar ook extern - tegen buitenlandse machten die willen profiteren van de mak- en slapheid van de EU“.

In december kwamen dezelfde partijen al bijeen voor een top in Warschau. Ook toen werd de nationale soevereiniteit onderstreept, net als de waarde van de Europese beschaving en tradities zoals Kerstmis.