Persberichten
woensdag, 13 apr 2022

Gemeente Molenbeek voert nieuwe mondmaskerplicht in: “te gek voor woorden”

De gemeente Molenbeek kondigde als énige gemeente in dit land een nieuwe mondmaskerplicht aan op bepaalde plaatsen. De reden? De lage vaccinatiegraad gecombineerd met het feit dat er door de islamitische vastenmaand ramadan meer volk op straat zou zijn. Vlaams Belang reageert geprikkeld. Bob De Brabandere: “Los van het feit dat het dragen van een mondmasker in open lucht discutabel is, is het feit dat men dat aan alle inwoners oplegt omwille van de ramadan al helemaal te gek.”

In Molenbeek is er volgens een nieuwe politieverordening in april opnieuw een mondmaskerplicht op bepaalde plaatsen in de openbare ruimte. Wie geen mondmasker draagt, riskeert tot 350 euro boete. Concreet gaat het om in de Ribaucourtstraat, de Ninoofsesteenweg, de Gentsesteenweg, op het Sint-Jan-Baptistvoorplein, in de straat van het gemeentelijk testcentrum en in de straat van het gemeentelijk vaccinatiecentrum. De gemeente voert daarmee als enige gemeente van het land een nieuwe mondmaskerplicht in op straat.

De reden? Naast de lage vaccinatiegraad wordt ook de islamitische vastenmaand ramadan genoemd. Daardoor zouden er meer mensen in de straten van de gemeente zijn. Rachid Barghouti, de woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) spreekt van een "voorzorgsmaatregel voor onze meest kwetsbare bevolking”.

“Bizarre maatregel zorgt voor imagoschade”

Het Vlaams Belang is het niet eens met deze redenering. Brussels Senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang) laat het volgende optekenen: “Los van het feit dat het dragen van een mondmasker in open lucht discutabel is, is het feit dat men dat aan alle inwoners oplegt omwille van de ramadan al helemaal te gek. Niet-islamitische inwoners worden dus omwille van een religieus feest waarmee men niets te maken heeft mee geviseerd.“ De Brabandere vindt ook dat de maatregel imagoschade met zich meebrengt. “Men zet naast Molenbeek ook gans Brussel opnieuw in de markt als de enige plek waar er opnieuw coronaregels gelden. Ik betwijfel of vele handelaars en horeca-uitbaters dat op handgeklap onthalen”, klinkt het.

Brussels Fractievoorzitter Dominiek Lootens sluit zich daarbij aan. “De hele coronacrisis lang heeft men in het Brussels Gewest van geen hout pijlen weten te maken. Dat men dit nu in één gemeente opnieuw invoert, en dan nog omwille van de ramadan, is te gek voor woorden.”

Het Vlaams Belang zal hier in het Brussels Parlement de nodige initiatieven over nemen.