Nieuws
donderdag, 22 feb 2024

Gennez blijft volharden in steun UNRWA

Foto;: iStock. Gennez blijft volharden in steun UNRWA

Het Vlaams Belang is verontwaardigd dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) de financiering voor UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, wil aanhouden. “De Amerikaanse krant The Washington Post identificeerde een UNRWA-medewerker tijdens de aanslagen van 7 oktober 2023 op camerabeelden”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn, die de minister ondervroeg over de kwestie. “Maar ondanks die glasheldere bewijzen bleef Gennez volhouden dat er geen bewijs was voor de aantijgingen van Israël over betrokkenheid van UNRWA bij de Hamas-aanslagen. Hallucinant.” 

Volgens Israël bestaan er nauwe banden tussen de UNRWA en de islamitische terreurgroep Hamas. Het beschuldigde twaalf medewerkers van de VN-organisatie van medeplichtigheid aan de aanslag van 7 oktober 2023. “Links beweerde steevast dat Israël geen bewijzen kon voorleggen voor deze beschuldigingen”, vervolgt Samyn. “Nu die bewijzen door de Washington Post aan het licht komen, blijft de minister de kop in het zand steken om de geldkraan naar UNRWA open te houden.”

“Deze naïeve laksheid is typerend voor het buitenlandbeleid van Vivaldi.” 

Ondertussen zijn tien betrokken medewerkers ontslagen en twee zijn gedood door de oorlog in het gebied. UNRWA voert momenteel een intern onderzoek naar de feiten, maar veel landen wachtten niet af en namen onmiddellijk maatregelen om hun steun te bevriezen. “Veel landen waaronder Duitsland, Frankrijk en de VS, reageerden zeer logisch door hun financiering op te schorten”, aldus nog Samyn. “Maar België behield zijn vertrouwen in de UNRWA en die naïeve laksheid is typerend voor het buitenlandbeleid van Vivaldi.” 

Vlaams Belang ziet in de casus van UNRWA geen alleenstaand fenomeen. De partij waarschuwt al heel lang dat ontwikkelingshulp en humanitaire financiering dikwijls bij schijnorganisaties terechtkomt die linken hebben met corruptie of terrorisme. Zo kwam eerder al Nederlands ontwikkelingsgeld in handen van extreemlinkse terreurgroepen in Palestina. “Wij pleiten voor een algemene verstrenging van ons ontwikkelingsbeleid, waarbij we alle steun per direct stopzetten bij fraude of banden met terrorisme”, concludeert Samyn. “Onze centen dienen in de eerste plaats voor onze mensen en nooit voor terroristen, ook niet als die zich voordoen als vluchtelingenwerkers.”