Nieuws
zondag, 30 jan 2022

“Genoeg is genoeg!”: Vlaams Belang wil maximale afbouw coronamaatregelen

Het Vlaams Belang heeft in Antwerpen het nieuwe jaar ingeluid met een alweer fysieke bijeenkomst. Het Consienceplein liep helemaal vol voor de toespraken van partijvoorzitter Tom Van Grieken en Antwerps kopstuk Filip Dewinter. Centraal in de toespraken stond de slagzin ‘genoeg is genoeg!’ “We hebben genoeg van de onzinnige CST-regels, genoeg van de massamigratie, genoeg van de straffeloosheid, genoeg van de wurgende energieprijzen en genoeg van de paars-groene onkunde!” De partij pleit daarom voor een maximale afbouw van de coronamaatregelen “zodat er eindelijk aandacht kan gaan naar de fataal slinkende koopkracht en wurgende energieprijzen”. Inzake dit prangende energievraagstuk stelt de partij daarom voor om de btw op energie onmiddellijk te verlagen tot 6%.

Het Vlaams Belang blies zondag verzamelen in Antwerpen, op het plein vernoemd naar één van de iconische figuren uit de Vlaamse Beweging, Hendrik Conscience. Nadat het Vlaams Belang in 2021 als eerste partij een digitale nieuwjaarsreceptie organiseerde, is het Belang nu de eerste partij om opnieuw een fysieke nieuwjaarsactiviteit te organiseren. Van Grieken brak er een lans voor betaalbare energie en haalde vernietigend uit naar de paars-groene regering die er nu al maanden niet in slaagt om een oplossing te vinden.

Filip Dewinter beet zondag de spits af met een pleidooi voor identiteit. Hij verwees daarbij niet alleen naar Conscience, maar ook naar de nabij gelegen Carolus-Borromeuskerk en de Erfgoedbibliotheek. “Deze zaken vertegenwoordigen perfect onze Vlaamse, christelijke en Europese wortels - dat is onze identiteit en die willen we behouden”, klonk het. “Maar onze identiteit en cultuur staan onder druk. Antwerpen dreigt Antwerpistan te worden, een verloederde stad waar in bepaalde wijken en stadsdelen de radicale imam en de drugbaron de macht hebben overgenomen van de burgemeester en de politiecommissaris. Als we deze evolutie willen omdraaien, moeten we de massamigratie naar ons continent, naar ons land en naar onze grootsteden stopzetten.”

Dewinter verzette zich verder heftig tegen de geplande annexatie door Antwerpen van Borsbeek. “Ook andere gemeenten staan op de annexatielijst van Bart De Wever; Wommelgem, Wijnegem, Mortsel… We moeten de grootstedelijke problemen niet exporteren, maar tegenhouden”, klonk het. “Antwerpen is nu al veel te groot. Links wil meer stemmen in de steden door vreemdelingen te importeren en De Wever wil extra stemmen door randgemeenten te annexeren. Wij willen de steden teruggeven aan de Vlamingen.” Dewinter kondigde in dit kader een petitie-actie aan in de Antwerpse rand, die moet leiden tot een referendum in Borsbeek.

“Niet omikron, maar de wurgende inflatie en energieprijzen doen nu de mensen pijn”

Van Grieken besteedde in zijn toespraak dan weer aandacht aan nationale thema’s. Centraal in het betoog was het “absolute falen op alle vlakken” van de paars-groene coalitie van premier Alexander De Croo (Open Vld), maar ook van de “teleurstellende” Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA). In het bijzonder werden de “onzinnige en onnuttige” coronamaatregelen geviseerd. “Genoeg is genoeg!”, zo liet Van Grieken horen. “We hebben genoeg van deze anti-regering met hun antipolitiek. Genoeg van de kindermoordenaars die achter de tralies horen, maar vrij mogen rondlopen en opnieuw toeslaan. Genoeg van de CST-pas en vrijheidsrovende maatregelen die niet eens iets medisch uithalen. En genoeg van de hyperinflatie en wurgende energieprijzen die onze gezinnen zwarte sneeuw doen zien en hun koopkracht opeten!“

“Het is daarom hoog tijd dat de coronamaatregelen maximaal worden gelost”, vervolgde Van Grieken. Het Vlaams Belang doelt daarmee in het bijzonder op de belemmerende regels op de horeca en de evenementsector. “Er moet nu aandacht worden gespendeerd aan dat wat onze burgers echt pijn doet, en dat is veel minder de - gelukkig mildere - omikronvariant en des te meer de inflatie en de energieprijzen waar deze regering absoluut niets aan doet.”

Van Grieken duwde ook oplossingen naar voren inzake dit koopkracht- en energievraagstuk. “Onze mensen moeten een verdriedubbeling slikken van hun energiekosten”, klonk het. “Maar dat is helemaal niet te slikken, want ruim de helft van die facturen zijn allemaal belastingen en taksen. De regering kon dus afgelopen maanden heel wat extra inkomsten binnenrijven, maar vertikt het om iets tastbaar terug te doen. Met die honderden miljoenen euro’s aan extra inkomsten is een BTW-verlaging naar 6% nochtans zeer haalbaar. Kunnen koken en je badkamer verwarmen zijn geen luxedingen, maar basisbehoeften. Het is hoog tijd dat niet het politiek systeem, maar onze mensen terug op de eerste plaats komen.”