Persberichten
woensdag, 03 mei 2023

Gesjoemel en belangenvermenging bpost: Vlaams Belang vraagt onderzoekscommissie

Het Vlaams Belang wil dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar mogelijke fraude bij de overheidsconcessies die aan bpost werden toegewezen, en naar de mogelijke belangenvermenging op het kabinet van bevoegd minister voor overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). De partij dient hierover vandaag een voorstel in. “Hoog tijd om al de onwelriekende dossiers rond bpost tot op het bot uit te spitten”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang)

De overheidsconcessies die gegund werden aan bpost doen minstens enkele vragen rijzen. Ten eerste is er de concessie voor de krantenbedeling. De voormalige bpost-CEO en twee directeurs hebben in 2021 illegale prijsafspraken gemaakt met krantenuitgevers DPG Media en Mediahuis en distributeurs PPP om het krantenbedelingscontract in België binnen te halen.

Ten tweede blijkt dat bpost buitensporig veel geld aanrekende voor het beheer van de zogenaamde 679-rekeningen van de staat. Deze rekeningen worden gebruikt voor de betaling van boetes en verschuldigde btw. "Op deze manier speelt het postbedrijf de rol van staatskassier en ontvangt ze daar zo’n 40 miljoen euro per jaar voor, terwijl de werkelijke kostprijs eerder rond de 8 miljoen euro ligt", stelt Dewulf.

“Hoog tijd om al de onwelriekende dossiers rond bpost tot op het bot uit te spitten”

Ten derde is er de concessie rond de nummerplaten. Sinds 2010 laat de overheid bpost nummerplaten uitreiken en in 2019 besliste de regering om ook de tweede concessie, ter waarde van 240 miljoen euro, aan bpost toe te kennen. Net zoals bij de krantenconcessie waren er ook hier inbreuken op de gunningsprocedure en werkt bpost met enorme winstmarges.

“Naast dit alles dient ook een mogelijke belangenvermenging tussen bpost en het kabinet van minister De Sutter onderzocht te worden” vindt Dewulf. Twee ‘experts’ van het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter, die met het postbedrijf bpost over het beheers­contract onderhandelden, staan al twee jaar op de loonlijst van bpost, wat minstens vragen doet rijzen over wiens belangen ze eigenlijk dienden.

Het Vlaams Belang dient daarom vandaag nog een voorstel tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie in. “Hoog tijd om al de onwelriekende dossiers rond bpost tot op het bot uit te spitten”, besluit het Kamerlid.