Nieuws
donderdag, 06 okt 2022

Gesubsidieerde stages bij VRT: “Enkel voor allochtonen!”

De Vlaamse regering heeft de VRT een subsidie van 247.500 euro gegeven om specifiek allochtonen van niet-Europese afkomst aan te werven. Dit blijkt uit het antwoord van minister Bart Somers op een vraag van Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Naast een zoveelste geldverkwisting is dit gewoon manifeste discriminatie van autochtone Vlamingen”, aldus Janssens.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) gaf de VRT voor 2022 een subsidie van 247.500 euro om de aanwerving van allochtone medewerkers te faciliteren. Hiermee werden 25 personen aangeworven voor een digitale “ervaringsopdracht” die allemaal een buitenlandse herkomst hadden met minstens één ouder geboren buiten de EU. 21 van die met overheidsgeld gefinancierde stages zijn nog niet afgerond, maar twee personen met een afgeronde stage werden aangeworven bij de VRT en één persoon bij DPG Media, de mediagroep die onder meer eigenaar is van VTM.

“Dit VRT-aanwervingskanaal is een discriminatie van autochtone Vlamingen”

“Dat de Vlaamse regering subsidies voorziet om enkel allochtone medewerkers aan te nemen bij een overheidsbedrijf, tart toch wel alle verbeelding”, zegt Janssens. “Voor minister Somers zijn blijkbaar alle middelen goed om meer personen van allochtone afkomst bij de VRT binnen te krijgen. Ook discriminerende subsidiereglementen. Blijkbaar is afkomst belangrijker dan kwaliteiten.”

Bovendien is de vraag of dit wel wettelijk is. “In feite komt dit neer op een overheidsbedrijf dat een discriminerend alternatief aanwervingskanaal opricht, waarbij Vlaamse sollicitanten buitenspel worden gezet”, besluit Janssens. "Het is opmerkelijk dat een regering geleid door de N-VA dit goedkeurt. Blijkbaar is het Vlaams Belang de enige politieke partij voor wie kwaliteiten bij aanwervingen moeten primeren op afkomst."