Nieuws
maandag, 04 apr 2022

Geweld in asielcentra veel te licht bestraft

Uit recente cijfers blijkt dat het aantal gewelddadige incidenten in de asielcentra in vier jaar tijd verdubbeld is. “In 2021 waren er dat 1.281, en dat zijn er 1.281 te veel”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “Wie op dergelijke manier misbruik maakt, verdient onze gastvrijheid niet en moet zo snel mogelijk uitgezet worden.”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de bestraffingen van de geweldplegers in de asielcentra veel te licht zijn. “Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers Fedasil hanteert na feiten van geweld lachwekkende bestraffingen als een inhouding van zakgeld, een verplichte gemeenschapsdienst of een overplaatsing naar een ander centrum”, aldus Van Langenhove. “Als reactie op vechtpartijen of seksueel geweld kan dat tellen.”

“Geweld is onaanvaardbaar, ook in asielcentra”

“De enige logische en correcte sanctie, een uitsluiting van een asielprocedure en de verplichte repatriëring, kan enkel opgelegd worden door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen”, vervolgt Van Langenhove. “Maar deze instelling laat gewoon na dit te doen. In 2021, een jaar met 1.281 gewelddadige incidenten, gebeurde dat welgeteld tien keer. Dat is dus in 0,7 procent van de gevallen. Een cijfer dat voor zich spreekt.”

“De cijfers bewijzen ook dat alleenstaande mannen vaker verantwoordelijk zijn voor geweld in asielcentra dan gezinnen. En laat dit net de categorie zijn die in 2021 vanuit Afghanistan in grote getale ons land binnenkwam”, merkt Van Langenhove tot slot op. “Indien men uiterst laks blijft optreden tegen het veelvuldig geweld in de asielcentra in dit land – het gaat toch om meer dan drie geregistreerde incidenten per dag - zullen zeker nog onschuldige slachtoffers vallen.”