Nieuws
maandag, 13 dec 2021

"Gilkinet dient Franstalige belangen met intentieverklaring"

Het Vlaams Belang neemt het niet dat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wel geld veil heeft voor bedenkelijke spoorverbindingen tussen Wallonië en Frankrijk, maar niet voor basisdienstverlening en tevens amper voor projecten in Vlaanderen. “Dit blijkt duidelijk uit een intentieverklaring die Gilkinet op 9 december ondertekende met zijn Franse collega Jean-Baptiste Djebbari”, zegt Kamerlid Pieter De Spiegeleer.

“De intentieverklaring luidt zowaar de opening van twee grensoverschrijdende spoorlijnen tussen Wallonië en Frankrijk in”, aldus De Spiegeleer. “Niet alleen de goederenverbinding tussen Bergen en Valenciennes maar ook de (her)aanleg van de verbinding voor personenvervoer tussen Dinant en het Franse Givet roepen echter vragen op. Het gaat om stadjes met respectievelijk 13.000 en 6.700 inwoners.”

“Gilkinet heeft geen moeite met valse beloftes wanneer deze de belangen van de Franstaligen dienen”

“Vanuit Vlaanderen wordt al jaren gevraagd aan het federale niveau om dringend middelen vrij te maken voor onder meer een betere ontsluiting van de havens per spoor”, vervolgt De Spiegeleer. “Evenals voor het opwaarderen van de Oost-Vlaamse diesellijnen en om werk te maken van grensoverschrijdende verbindingen zoals tussen Hamont-Achel en het Nederlandse Weert.”

“Steeds worden we door paars-groen met een kluitje in het riet gestuurd. “ Het ‘werk maken van’ blijft steeds beperkt tot een belofte”, besluit De Spiegeleer. “Het is duidelijk dat Gilkinet eerst en vooral de belangen van de Franstaligen dient en dat zijn ideologisch-ecologische reflex halt houdt aan de grenzen van de Gewesten.”