Nieuws
zaterdag, 10 feb 2024

Gilkinet voert een kamikaze-beleid

Het Vlaams Belang is niet verbaasd over de desastreuze stiptheidscijfers van de NMBS. “Iedereen zag dit aankomen”, zegt Kamerlid Frank Troosters, die minister van Mobiliteit Georges Gilkinet al meermaals ondervroeg over de ondermaatse prestaties van de NMBS. “Met zijn profileringsdrang om ‘Mister Train’ genoemd te worden, rijdt Gilkinet de trein regelrecht in de afgrond.”

De stiptheid van de treinen was in januari van een bedroevend niveau. Met een stiptheid van 86,8 procent scoorde de NMBS zowaar nog minder dan een jaar geleden toen de stiptheid al maar 89,1 procent bedroeg. Het aantal afgeschafte treinen in januari tart alle verbeelding. Met 6.081 afgeschafte treinen sloeg de NMBS alle records, een verdubbeling van de 3.028 afgeschafte treinen in januari 2023.

“De NMBS slaagde er al niet in het vorige vervoersplan correct uit te voeren”, aldus Troosters. “De stiptheid daalde spectaculair en het aantal afgeschafte treinen nam flagrant toe nadat minister Gilkinet een eerdere verhoging van het vervoersaanbod door de strot duwde. Toch herhaalde hij deze stunt in december jongstleden door opnieuw een onhaalbare verhoging van het treinaanbod op te leggen. De resultaten van zijn ingreep zijn nu pijnlijk zichtbaar.”

“Het nemen van de trein werd onder Gilkinet allesbehalve aantrekkelijker”

Het eigengereid optreden van Gilkinet wordt al langer door het Vlaams Belang aan de kaak gesteld. “Deze minister is als een spookrijder die vindt dat alle andere chauffeurs tegen de richting rijden”, gaat Troosters verder. “Alle waarschuwingen dat zijn plan om te voorzien in 2.000 extra treinen per week onhaalbaar was wegens een gebrek aan degelijk rollend materieel en het nodige operationeel spoorpersoneel, sloeg de minister in de wind. Zijn 2.000 extra treinen zijn nu uitgedraaid in een toename van meer dan 3.000 afgeschafte treinen bovenop het recordaantal afgeschafte treinen dat er al was.”

“Met zijn eigenwijs optreden haalt Gilkinet zijn eigen doelstellingen tot het realiseren van een Modal Shift zelf onderuit”, besluit Troosters. “Een tanende dienstverlening, slechte stiptheidscijfers, een hoog aantal afgeschafte treinen, een gebrek aan veiligheid, hogere prijzen en een verstrengde compensatieregeling voor gedupeerde treinreizigers maken het nemen van de trein allesbehalve aantrekkelijker.” Het Kamerlid zal Gilkinet dan ook confronteren met de onaanvaardbare prestaties waarvan de treinreizigers de dupe zijn.