Persberichten
vrijdag, 27 mrt 2020

Goederenvervoer spoorwegen lijdt onder coronacrisis: Vlaams Belang vraagt maatregelen

Het Vlaams Belang vraagt om met spoed ernstig te overleggen met de sector van het spoorvrachtvervoer. Nadat vorige week INFRABEL en de NMBS hun 'Treindienst van Nationaal Belang' aankondigden blijft het oorverdovend stil wat maatregelen voor het vrachtvervoer per spoor betreft, zo vindt de partij.

In deze moeilijke en uitdagende tijden staat ook deze sector meer dan ooit onder zware druk. De vrachtspoor-operatoren blijven de dienstverlening verzekeren, om zo de aanvoer van levensnoodzakelijke goederen te leveren. Vlaams Belang-Kamerlid Pieter De Spiegeleer benadrukt dat de sector een uiterst belangrijke maar onderschatte schakel is in de logistieke keten in het algemeen, en in de ontsluiting van de Vlaamse havens in het bijzonder.

Vlaams Belang: “Maak nu snel werk van de verdubbeling van het subsidiemechanisme voor aandeel goederenvervoer”

“De sector lijdt al langer onder zware infrastructurele problemen, zodat de coronacrisis de sector helemaal het mes op de keel zet en de precaire toestand op het terrein bloot legt”, zo verduidelijkt De Spiegeleer verder. “Om de dienstverlening op korte termijn te verzekeren én om klaar te staan om de heropleving van onze economie te ondersteunen dient de federale overheid in deze uitzonderlijke omstandigheden dringend een aantal maatregelen te nemen”

Het Vlaams Belang roept daarom minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op om snel werk te maken van een aantal zaken zoals de versnelde verdubbeling van het subsidiemechanisme voor het aandeel goederenvervoer, een tijdelijke regeling van meer flexibele uren voor treinbestuurders, maar vooral ook de erkenning van het statuut van treinbestuurder als ‘cruciaal-essentieel’ beroep. Tot slot voegt De Spiegeleer eraan toe dat Bellot INFRABEL dient aan te sporen om niet-essentieel geplande onderhoudswerken voorlopig uit te stellen zodat goederentreinen in deze crisisperiode geen bijkomende hinder dienen te ondervinden.