Nieuws
maandag, 18 sep 2023

Gratis-maatregelen van Gilkinet gaan hun doel voorbij

Foto: Wikimedia commons. Le Sharkoïste. Gratis-maatregelen van Gilkinet gaan hun doel voorbij

Het Vlaams Belang heeft bedenkingen bij de plannen van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) om iedereen onder de 26 jaar gratis met de trein te laten rijden. “Wij zijn er uiteraard niet tegen dat bepaalde kwetsbare groepen gratis of tegen aangepaste tarieven gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Maar om meer mensen op de trein te krijgen zal het niet helpen, en opnieuw wordt de automobilist de dupe.”

Gilkinet is er, ook na de ondertekening van een nieuwe beheersovereenkomst met de spoorbedrijven, nooit in geslaagd om voor een ommekeer in de te wensen overlatende dienstverlening, stiptheid en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer te zorgen. “Nochtans kondigde hij die ommekeer toen met de grote trom aan”, herinnert Troosters zich. “En daarnaast heeft de Mobiliteitsminister ook nooit zijn belofte gehouden om aan de groeiende onveiligheid te verhelpen.”

“Gilkinet wil de automobilisten fiscaal treffen”

“Het spreekt voor zich dat de ondermaatse stiptheidscijfers, het afschaffen van vele verbindingen, en de veelvuldige gewelddadige incidenten in treinen en stations, niet voor de verwezenlijking van zijn groene droom zullen zorgen om meer mensen op de trein te krijgen”, vervolgt Troosters. “Gilkinet pakte geen enkel probleem aan en denkt nu gemakshalve zijn droombeeld te kunnen bereiken door gratis vervoer aan te bieden. Maar zonder de problemen op het spoor structureel aan te pakken zal hij ook deze keer falen.”

“There ain't no such thing as a free lunch, luidt een bekend Amerikaans gezegde. En zoals de socialist Steve Stevaert destijds aantoonde, draait inderdaad steeds iemand op voor een ondoordacht en populistisch gratis-verhaal”, merkt Troosters tot slot op. “Het stoort me vooral dat de groene minister zijn zinloze maatregel wil bekostigen door het fiscale voordeel op bedrijfswagens te schrappen, en dus opnieuw de automobilisten wil treffen.”