Nieuws
vrijdag, 08 okt 2021

Gratis theoretische rijlessen voor asielzoekers: “Omgekeerde wereld!”

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het niet discriminerend dat asielzoekers en anderstaligen erg goedkope of zelfs gratis theoretische rijlessen kunnen volgen, terwijl werkende Vlamingen daarvoor zo’n 150 euro moeten ophoesten. Dat opvallende antwoord gaf hij op een vraag van Vlaams parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “Dit is naar mijn mening wél duidelijke discriminatie en er moet nu maar eens eindelijk een einde worden gemaakt aan het gratis-beleid voor allerlei categorieën immigranten”, reageerde Ryheul. Het parlementslid had hem ondervraagd naar aanleiding van een concrete situatie waarbij een dame met een beperkt inkomen wandelen werd gestuurd bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs.

Een dame die het financieel niet breed heeft, was voor haar dochter op zoek naar een aanbieder van een voorbereidende cursus voor het theoretisch examen voor het behalen van een rijbewijs B. Ze kwam uit bij het met overheidsmiddelen gefinancierde centrum voor volwassenenonderwijs Scala, dat luidens een melding op de website ‘goedkope rijopleidingen’ organiseert. Na contactname bleek de opleiding echter niet toegankelijk te zijn voor Nederlandstaligen omdat “het een module NT2 betrof voor anderstaligen”, hoewel dat niet bleek uit de advertentie op de webstek van het CVO. Op het inschrijvingsformulier was eveneens te lezen dat de opleiding gratis was voor asielzoekers.

“Immigranten hebben recht op goedkope of gratis rijlessen, terwijl Vlamingen die dat financieren de volle pot moeten betalen”

In antwoord op een parlementaire vraag van Ryheul stelt de minister weliswaar dat het Centrum een fout had gemaakt door niet uitdrukkelijk aan te geven dat het een cursus betrof die enkel open stond voor anderstaligen, maar verder liet Weyts weten het niet eens te zijn met Ryheul waar die stelt dat het discriminerend is ten voordele van anderstaligen of asielzoekers. Dit omdat mensen met een leefloon, werkzoekenden in een traject naar werk, gedetineerden… ook de goedkope cursus kunnen volgen.

Ryheul was het echter niet eens met Weyts: “Immigranten hebben recht op goedkopere of zelfs gratis rijcursussen omdat ze immigrant zijn. Intussen moeten de belastingbetalende Vlamingen dit financieren, terwijl ze er zelf geen recht op hebben. Dat is toch de omgekeerde wereld? Het wordt maar eens tijd dat de Vlaamse regering aan dat alles-gratis beleid voor immigranten een einde maakt. De Vlaamse begroting die nu in de rode cijfers zit, zou er wel bij varen.”