Nieuws
vrijdag, 11 feb 2022

Greenpeace wil reclame verbrandingsmotoren verbieden: “Waanzin!”

Greenpeace lanceerde recent een oproep om reclame voor auto’s op fossiele brandstoffen te verbieden. De NGO die bekend is voor haar controversiële acties lanceerde zelfs een burgerpetitie die dit verbod zou moeten laten afdwingen op Europees niveau. In het Vlaams Parlement drong Wim Verheyden dan ook bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan om deze gevaarlijke oproep te negeren. “Het verbod op reclame voor fossiele brandstoffen is een dwaas voorstel. En ook de plannen van de Vlaamse regering om de verkoop van alle niet-elektrische wagens tegen 2029 te verbieden zijn een kapitale fout”, aldus Verheyden.

Greenpeace België analyseerde 686 onlineadvertenties van een aantal bekende merken zoals Volkswagen, Peugeot, Opel, BMW, Renault, Mercedes en Ford, en vergeleek ze met de klimaatambities van deze autofabrikanten. Volgens de resultaten van deze analyse promoten nog steeds drie op de vier autoadvertenties voertuigen op fossiele brandstoffen, waaruit de NGO besluit dat de meeste autofabrikanten er nog steeds naar streven om nog zoveel mogelijk fossiele auto's te verkopen. De activistische organisatie kant zich overigens ook tegen de hybride wagens die volgens haar “een valse en vervuilende oplossing” zouden zijn. Greenpeace lanceerde samen met een twintigtal andere ngo’s bovendien zowaar een Europese petitie die een verbod op reclame voor fossiele brandstoffen in het kader van een Europees burgerinitiatief wil laten afdwingen.

“Nu al voor 2029 een verbod afkondigen op de inschrijving of verkoop van niet-elektrische wagens is een kapitale fout”

Verheyden wees in het Vlaams Parlement op de absurditeit van de plannen van Greenpeace en vroeg aan de minister van Mobiliteit om hier zeker geen steun aan te verlenen. Hij wees er in dat verband op dat automerken nog steeds verder werken aan de efficiëntieverhoging van verbrandingsmotoren, waaronder dus ook milieuvriendelijkheid. “De auto blijft voor veel mensen nog steeds het favoriete vervoersmiddel en het overgrote deel van de wagens dat wordt verkocht heeft nog steeds een verbrandingsmotor”, aldus Verheyden. “Reclame voor wagens op fossiele brandstoffen blijft belangrijk, want de burger moet weten welk aanbod van auto’s er is, zowel in functie van de prijs als in functie van de zuinigheid en milieuvriendelijkheid.”

De minister bevestigde dat ze “niet zou verbieden om reclame te maken voor wagens op fossiele brandstoffen”. Wel hield ze vast aan de doelstelling dat er vanaf 2029 geen nieuwe voertuigen met fossiele brandstof meer op de markt zouden mogen worden gebracht of worden ingeschreven. Verheyden repliceerde echter dat dit verbod nu al aankondigen “een kapitale fout” is. “Veel mensen hebben geen geld om een dure elektrische wagen aan te kopen en de laadinfrastructuur staat nog niet op punt”, besluit Verheyden.