Persberichten
woensdag, 29 apr 2020

“Grenzen openen voor niet-begeleide minderjarigen stimuleert illegale migratie”

Het Vlaams Belang is gekant tegen de nieuwste liberalisering en verdeelregels van de EU-migratieregels rond niet-begeleide migranten. De partij vreest een aanzuigeffect en “een zoveelste stimulans voor illegale migratie”.

Het aantal asielaanvragen door niet-begeleide minderjarigen steeg vorig jaar opnieuw fors. Cijfers van het statistiekenbureau Eurostat tonen aan dat de trend zich overal in Europa doorzet, maar België bekleedt wel de derde plaats op de Europese ranglijst wat betreft asielaanvragen door niet-begeleide minderjarigen. 1.220 aanvragen kreeg België te verwerken, een verdubbeling ten opzicht van 2018. België vertegenwoordigt zo 8,8 procent van alle asielaanvragen door deze groep, Griekenland en Duitsland kregen respectievelijk 3.330 en 2.690 asielaanvragen te verwerken. De niet-begeleide minderjarigen komen hoofdzakelijk uit Afghanistan, goed voor zo’n 30 procent. Syrië, Pakistan, Somalië, Guinee en Irak zijn samen ook goed voor 30 procent.

Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) reisde begin maart af naar de Grieks-Turkse grens om er poolshoogte te nemen van de situatie aan de grens. Duizenden illegale migranten belaagden toen de grens, maar aangezien een gezamenlijke Europese respons uitbleef stond Griekenland er vooral alleen voor. Eurocommissaris Margaratis Schinas, belast met migratie, werkt aan een nieuw migratiepact, maar volgens Vandendriessche is een structurele verandering nodig in het beleid.

“De ware leeftijd van deze niet begeleide jongeren is veelal ongekend en wordt even vaak over gelogen”

Vandendriessche stelt dat de uitgestoken hand die de Europese Unie de niet-begeleide minderjarigen reikt door hen te verdelen onder de lidstaten een hiaat is dat de illegale migratie net stimuleert. “Door de grenzen open te laten voor niet-begeleide minderjarigen, wiens ware leeftijd overigens vaak een groot vraagteken is, worden er steeds meer jongvolwassenen naar Europa gestuurd door de familieclan in het land van herkomst”, klinkt het bij het Vlaams Belang-Europarlementslid. “Dat stimuleert de illegale migratie. De grenzen openlaten voor deze groep getuigt dus van naïviteit.” 

Tom Vandendriessche prees tevens de aanpak van de Griekse politie in maart. Volgens Vandendriessche is het hermetisch afsluiten van de grenzen de enigste manier om illegale migratie in te dijken: “Illegale migratie kan maar aangepakt worden als de grenzen potdicht zijn. Ook niet begeleide minderjarigen moeten teruggestuurd worden naar hun eigen land, en in het bijzonder naar hun eigen familie. Daar horen ze thuis.”