Nieuws
vrijdag, 04 nov 2022

"Greta Thunberg valt andermaal door de mand"

Van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is recent een boek verschenen, ‘Het Klimaatboek’, waarvoor ze de inbreng vroeg van ruim honderd activisten en publicisten. “Thunberg heeft in dit boek de pretentie zowat alle wereldproblemen aan te pakken, maar toont vooral haar wereldvreemdheid en ondraaglijke lichtheid”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Of ze het nu heeft over de smeltende ijskappen of over de toekomst van onze voedselvoorziening, ze heeft geen enkele inhoudelijke meerwaarde in het debat.”

Thunberg tracht al jarenlang jongeren over heel de wereld te inspireren om op straat te komen voor het klimaat. “Maar oplossingen formuleren heeft ze nooit gedaan”, aldus Van Lommel. “En wat dat betreft was het in dit land met haar acoliet Anuna De Wever al even erg gesteld. Toen de jongeren van De Wever in 2019 een forum kregen in de Kamercommissie gaven ze bij het begin van de zitting zelf aan dat ze niet wisten wat ze in het parlement moesten komen doen, omdat ze nog jong waren en ze niet wisten wat ze daar moesten komen zeggen.”

“Haar bijzonder beperkte visie heeft Thunberg nu getracht om te zetten in een boek”

“Thunbergs inspiratie voor het boek was blijkbaar zodanig uitgeput dat ze het nodig achtte om zich uit te spreken over politieke thema's die niets met klimaat te maken hebben, maar die ze wel op eenzelfde hoop gooit”, vervolgt Van Lommel. Volgens Thunberg heeft de klimaatcrisis ‘zijn wortels in racistisch, onderdrukkend extractivisme dat zowel mensen als de planeet uitbuit om de kortetermijnwinsten voor enkelen te maximaliseren’. “Hoewel haar boek doorspekt zou zijn met bijdragen van zogenaamde klimaatexperts en wetenschappers, kan je je de vraag stellen hoezeer dergelijke uitspraken wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat jongeren die in het verleden op straat zijn gekomen zich niet in dit links-extremisme kunnen vinden.”

“Thunberg komt niet naar de klimaattop die momenteel in Sharm-El-Sheikh plaatsvindt en misschien maar best ook”, besluit Van Lommel. “De dame is immers volledig van het padje af en lijkt met de minuut wereldvreemder te worden. Voor haar afwezigheid geeft ze een zoveelste drogreden op: De top zou misbruikt worden door politici om zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, het zogenaamde 'greenwashing’. Greta Thunberg zou zich beter vooral zelf misbruikt voelen, misbruikt door de klimaatlobbyisten die van haar een mascotte hebben gemaakt.”