Nieuws
vrijdag, 28 okt 2022

“Groen blijft liegen over kernenergie”

Het Vlaams Belang neemt het niet dat regeringspartij Groen wat nucleaire energie betreft consequent aan desinformatie doet. “Zo blijkt volgens het Nucleair Forum ook de bewering van Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout en Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) dat uranium van nieuwe kleine modulaire centrales (SMR’s) enkel afkomstig kan zijn uit Rusland, een leugen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Men wil enkel de mensen schrik aanjagen.”

“In de verschillende werelddelen is uranium te verkrijgen, en dat weet ook de minister van Energie Tinne Vander Straeten (Groen) drommels goed. Het groene dogmatische denken gaat wel heel ver”, aldus Van Lommel. “De groenen mogen dan in een andere wereld leven, ze zetten helaas wel onze bevoorradingszekerheid op het spel. Doordat ze in de regering consequent op de rem blijven staan, gaat er kostbare tijd verloren. Zowel op vlak van kansen voor levensduurverlenging als de voorbereiding van de bouw van SMR's.

“Onze bevolking is het slachtoffer van de dogmatici van Groen”

Wanneer in 2030 het offshore windpark gerealiseerd zal zijn, komt nog steeds amper 30 procent van onze energieproductie uit hernieuwbare energie. De vraag blijft waar we de overige 70 procent moeten gaan halen als we niet meer inzetten op kernenergie. Zonder de bouw van nieuwe kerncentrales in de toekomst zullen we de electriciteitsbehoefte die tegen 2050 zal verdubbelen niet kunnen opvangen.

“De hypocrisie van de groenen is helemaal compleet als je ziet dat Vander Straeten samen met eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) enkele maanden geleden bij het SCK zaten te blinken toen ze het onderzoekbudget van 100 miljoen euro voor de bouw van nieuwe kerncentrales officieel maakten”, aldus nog Van Lommel. “Niet veel later verklaarde ze in de Kamercommissie energie nochtans dat de bouw van SMR's iets is voor miljardairs die geld te veel hebben en niet weten wat ze met hun geld moeten doen.”

“Aan de ene kant willen de groenen niets te maken hebben met onze kerncentrales, maar aan de andere zijn heel wat meerderheidspartijen voorstander om ze te verlengen en nieuwe te bouwen”, merkt Van Lommel tot slot op. “De kernsplijting in de paars-groene regering is compleet. De tegenstellingen tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en de groenen zijn bijvoorbeeld zodanig groot dat De Croo er zelfs de kern voor heeft samengeroepen.”