Nieuws
maandag, 15 feb 2021

“Groen wil censuur op sociale media”

Het Vlaams Belang is verbolgen over het voorstel van Groen om de uitgaven die partijen besteden aan sociale media te beperken. “Wat Groen beoogt is pure censuur”, zegt fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Het feit dat onze partij deels aan de discriminatie vanwege de traditionele media ontsnapt via de sociale media, is meer dan wat deze zelfbenoemde democraten kunnen verdragen.”

Dat het Vlaams Belang op het politieke toneel nooit met gelijke middelen heeft kunnen strijden, is een open deur intrappen. Tot op heden mag de partij bijvoorbeeld niet eens adverteren in de kranten en krijgen haar vertegenwoordigers nauwelijks spreektijd op radio of tv. “Vorig jaar konden we onze uitnodigingen voor het VTM-journaal of voor politieke programma’s op de staatsomroep VRT, zoals De Zevende Dag of De Afspraak, op ons één hand tellen”, aldus Janssens. “Het vele geld dat door de partij uitgegeven wordt aan sociale media is dus niets anders dan een bittere noodzaak.”

Niet alleen in de recentste peilingen, maar ook op sociale media is het succes van het Vlaams Belang overdonderend. “Zo zijn we de grootste partij op Facebook en Instagram, hebben we op partijniveau de meeste interactie en is onze voorzitter Tom Van Grieken met voorsprong de populairste politicus op Facebook”, vervolgt Janssens. “Deze resultaten vormen een serieuze doorn in het oog van partijen als Groen, dat tegenwoordig vooral groen ziet van jaloezie.”

“Ook de PS diende in oktober een voorstel in om politieke boodschappen via sociale media te verbieden gedurende vier maanden voor de verkiezingen”

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) wil met het wetsvoorstel voorkomen dat partijen “aan propaganda en hate speech” miljoenen kunnen spenderen. “Van hate speech weten ze bij Groen helaas alles”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Voor Vlaams Parlementslid Bart Caron waren Vlaams Belangers 'ongedierte dat meereist in je jas’ en recent vergeleek Kristof Calvo onze partij nog met het dodende coronavirus, dat moet worden uitgeroeid.”

Naast de zucht naar censuur wil Groen ook dat de partijfinanciering wordt herbekeken. Een discussie die naar aanleiding van de onwelriekende zaak rond Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) actueel is. “Het zou inderdaad goed zijn om dat systeem te herdenken zodat er een meer billijke verdeling kan komen ten aanzien van onze democratie”, besluit Pas. “Het systeem geeft de partijen een ongezonde hoeveelheid macht. Wij hebben eerder al gestemd voor de bevriezing van de dotaties, en we zullen nu een voorstel indienen om ze te halveren.”