Nieuws
vrijdag, 10 nov 2023

Groenen niet opgezet met onderzoek naar kleine modulaire reactoren

Foto: iStock. Groenen niet opgezet met onderzoek naar kleine modulaire reactoren

Dat België in een consortium stapt voor onderzoek naar kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors of SMR's), en dit onder leiding van ons wereldbefaamde Kempische nucleaire onderzoekscentrum SCK, is volgens het Vlaams Belang een heel logische stap. “Met de bevoorradingszekerheid werd door Vivaldi en voorgaande regeringen lang genoeg gespeeld”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het is alleen vreemd dat deze regering het gebruik ervan nog steeds bij wet verbiedt.

Voor het Vlaams Belang moet de bevoorradingszekerheid opnieuw gegarandeerd worden. “Ook voor de bevolking trouwens, want het draagvlak daarvoor is zeer groot”, aldus Van Lommel, die verwijst naar een recente enquête van het Nucleair Forum waaruit bleek dat maar liefst 87 procent van de bevolking voorstander is van onderzoek naar en de bouw van SMR’s.

“In elke regering waar links deel van uitmaakt is de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd en stijgen de energieprijzen”

Het goede nieuws dat Vivaldi eindelijk meewerkt aan de realisatie van de bouw van een testreactor op basis van vloeibare loodkoeling wordt echter al direct overschaduwd door het feit dat verscheidene meerderheidspartijen het daar toch niet eens mee blijken te zijn. Zo was klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) er als de kippen bij om zich op X uit te spreken tegen SMR’s en gaf Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (Vooruit) deze week nog mee dat hij niet gelooft in SMR’s

“We worden reeds sinds 2003 geterroriseerd door linkse partijen en in elke regering waar ze deel van uitmaken is de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd en stijgen de energieprijzen”, vervolgt Van Lommel, die hierover eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ondervroeg. “Al sinds 2003 vinden wij de kernuitstap ondoordacht en onverantwoord. Terwijl vandaag in vele landen een kader wordt uitgewerkt om SMR’s toe te laten, blijft men in het federaal parlement discussiëren ondanks het draagvlak bij de bevolking en de meerderheid in het parlement.”

De ecologisten van Ecolo en Groen blijven, samen met Vooruit, alles blokkeren. Het feit dat Khattabi niet achter het consortium staat, maakt dat er onenigheid over is binnen de regering”, besluit Van Lommel. “Nu men eindelijk zover is om een samenwerking aan te gaan voor de bouw van een testcentrale, wordt het ook tijd om de wet op de kernuitstap te schrappen. Men moet maar laten zien dat ze het echt menen.”