Persberichten
dinsdag, 20 dec 2022

‘Grote’ fiscale hervorming ten vroegste voor lente 2023

Foto: Vlaams Belang. ‘Grote’ fiscale hervorming ten vroegste voor lente 2023

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) zal de beloofde ‘grote’ fiscale hervorming niet meer voor dit jaar zijn, maar ten vroegste voor de lente van 2023. “Die fiscale hervorming blijft het monster van Loch Ness van de Wetstraat”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “De Vivaldi-regering toont elke week opnieuw dat het een impotente os is die niet in staat is om nog structurele hervormingen door te voeren.”

In oktober stormde vice-premier Van Peteghem de begrotingsonderhandelingen buiten met de boodschap dat er binnen de regering werd beslist om een eerste belangrijke stap te nemen in de bredere fiscale hervorming. Enkele uren later werd al snel duidelijk dat cd&v het eerste luik van de fiscale hervorming er niet door had gekregen in de begrotingsonderhandelingen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei dan bij de regeerverklaring “De regering vraagt de minister van Financiën om tegen december een gedetailleerde en ambitieuze eerste fase van de belastinghervorming voor te leggen.” Ook de begrotingsnotificaties stelden: “Aan de Minister van Financiën om tegen december 2022 een gedetailleerde en ambitieuze eerste fase van een fiscale hervorming aan de regering voor te leggen.”

“Van die ‘grote’ fiscale hervorming is geen enkele sprake, laat staan van de beloofde verlaging van de lasten op arbeid”, zegt Vermeersch. “Gisteren gaf de minister in de commissie Financiën toe ‘dat we pas ten vroegste in de lente van 2023 een ontwerp mogen verwachten’.”

Volgens het Vlaams Belang blijft die fiscale hervorming het monster van Loch Ness van de Wetstraat. “Iedereen spreekt erover, de kranten schrijven erover, iedereen kan er zich een beeld van vormen, maar niemand heeft die hervorming ooit gezien”, aldus Vermeersch. “De Vivaldi-regering toont elke week opnieuw dat het een impotente os is die niet in staat is om nog structurele hervormingen door te voeren.”