Persberichten
dinsdag, 17 okt 2023

Gruwel in Brussel was perfect te vermijden

Foto: iStock. Gruwel in Brussel was perfect te vermijden

De dader van de terreur in Brussel is een 45-jarige Tunesiër die in november 2019 in België asiel aanvroeg. Hij was gekend bij de politie voor verdachte handelingen, illegaal verblijf, veiligheid van de staat en mensensmokkel. “Maar dat was blijkbaar niet voldoende om de burgers te beschermen en dit tuig van de straat te halen”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Deze terrorist mocht eenvoudigweg niet in ons land zijn. Deze gruwel had perfect voorkomen kunnen worden.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) gaven ondertussen meer bijzonderheden over de moslimterrorist. Zo gaf een buitenlandse politiedienst in juli 2016 reeds de informatie dat het om een geradicaliseerde ging die naar een conflictzone van de jihad wou vertrekken. “Maar de man kwam niet eens op de OCAD-lijst terecht onder de regering-Michel”, aldus Van Grieken. “Hij vroeg in 2019 asiel aan, maar dat werd een jaar later afgewezen. Erna verdween hij gewoon van de radar zoals zovelen. Hoeveel gelijkaardige gevallen lopen er nog rond in dit land?” De Tunesiër werd in 2021 uit het rijksregister geschrapt en kreeg in 2022 een bevel om het grondgebied te verlaten. “Het Vlaams Belang hamert er al jaren op dat zo’n bevel gewoon een vodje papier is”, aldus nog Van Grieken. “Er wordt nauwelijks gevolg aan gegeven omdat de regeringen in dit land geen enkele waarde lijken te hechten aan een uitwijzingsbeleid.”

“Hoeveel gelijkaardige gevallen lopen er nog rond in dit land?”

Het is niet zo dat de asielzoeker in kwestie niet gevonden kon worden. Zo werd hij vorig jaar opgemerkt aan een Brusselse moskee, maar met de melding daarvan werd niets gedaan. En dit jaar nog meldde een persoon in een asielcentrum in de Kempen, die door de man bedreigd zou zijn geweest, dat het om een in Tunesië wegens terrorisme veroordeelde crimineel gaat. “Maar van een concrete of acute terroristische dreiging was volgens Van Quickenborne en de Moor geen sprake”, aldus nog Van Grieken. “Het dreigingsniveau verhogen was dus zeker niet nodig. Dat gebeurt in België pas na de aanslagen.” De islamterrorist is nog steeds op vrije voeten en dus worden de pendelaars naar Brussel gevraagd om vandaag van thuis uit te werken.

“Zolang men het probleem niet eens durft te benoemen, zullen dit soort aanslagen zich blijven voordoen. Men oogst gewoon wat men heeft gezaaid”, besluit Van Grieken. “Aan een verklaring verbaasd en geschokt te zijn, een obligaat minuutje stilte en vervolgens overgaan tot de orde van de dag heeft niemand iets. Er was een veel grondigere screening nodig, zoals voor iedereen die dit land illegaal binnenkomt. En de dader had in 2019 al zonder pardon het land uitgezet moeten worden. ”