Nieuws
dinsdag, 18 jul 2023

Harde aanpak allochtoon geweld niet enkel in grootsteden een noodzaak

Foto: iStock. Harde aanpak allochtoon geweld niet enkel in grootsteden een noodzaak

In het centrum van Sint-Niklaas kon de politie gisteravond enkel door massale aanwezigheid een grootschalige vechtpartij voorkomen. Het ging om wraakactie als gevolg van een steekpartij tussen Afghanen en Syriërs, een dag eerder. “Lang niet alleen onze grootsteden als Brussel of Antwerpen hebben te lijden onder geweld vanwege illegalen en allochtonen”, zegt Vlaams Parlementslid en Sint-Niklazenaar Filip Brusselmans. “Ook hier eist het Vlaams Belang een lik-op-stuk-beleid, en dienen gewelddadige illegalen op het eerste vliegtuig richting thuisland te worden gezet.”

Zondag was de Grote Markt van Sint-Niklaas niet enkel het decor voor de Zomerfoor, het was ook het bloedige strijdtoneel van rivaliserende Afghaanse en Syrische bendes. Bij een massale vechtpartij werd een zeventienjarige neergestoken, en de messentrekker kon erna opgepakt worden in het asielcentrum waar hij verblijft. En de dag erna, maandag, waren de politiediensten ten zeerste beducht voor wraakacties. De versterking vanwege ploegen uit naburige steden en gemeenten bleken, net als een waterkanon en hondenteams geen luxe. Aan het station, op de Grote Markt en in het stadscentrum arriveerden grote groepen relschoppers. En afgaande op de bij de controles in beslag genomen grote hoeveelheden wapens, van cuttermessen tot hakbijlen, werd gisteren een ramp vermeden.  

“Inwoners en horeca, iedereen waarschuwde hiervoor”

Brusselmans wijst met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur: “De inwoners en de horeca-uitbaters waarschuwen al lang voor het steeds erger wordende geweld, maar het college van burgemeester en schepenen heeft er steeds de ogen voor gesloten. Nu oogsten ze wat ze hebben gezaaid.” Voor Brusselmans is de maat meer dan vol. Hij wil om veiligheidsredenen het asielcentrum weg uit het centrum van de stad.

“De meeste kermiskramen sloten voortijdig, uit angst voor vernielingen, en dat kan zeker de bedoeling niet zijn. Gezinnen moeten in alle veiligheid van een kermisbezoek kunnen genieten”, besluit Brusselmans. “Een harde aanpak van allochtoon geweld is niet enkel in de grootsteden een noodzaak. Ook na walgelijke gebeurtenissen zoals in Sint-Niklaas past enkel een harde aanpak, zerotolerantie, met snelrecht en strenge bestraffingen. En illegalen die menen wapens te moeten dragen of geweld te moeten gebruiken, hebben wat ons betreft ieder recht op verder verblijf onherroepelijk verspeeld.”