Persberichten
maandag, 06 mei 2024

Harde aanpak van geweld en maffiapraktijken van jeugdbendes

Foto: wikimedia commons. Jappelmedia. Harde aanpak van geweld en maffiapraktijken van jeugdbendes

Naar aanleiding van het recente bendegeweld in Geraardsbergen heeft het Vlaams Belang vanochtend een actie gehouden tegen zinloos geweld. “Het is al lang niet meer alleen een grootststedelijk fenomeen. Deze week werd er ook nog toegeslagen in Zottegem”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Enkel met een lik-op-stuk-beleid kunnen we het straatgeweld en de maffiapraktijken van de jongeren de kop indrukken.”

In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen werd een 16-jarige jongen zodanig toegetakeld door een bende ‘jongeren’, dat hij er een verbrijzelde neus, een gebroken oogkas, en mogelijk blijvende hersenschade aan overhoudt. De minderjarige in kwestie had het aangedurfd te weigeren de bende een bedrag van honderd euro te betalen in ruil voor ‘bescherming’. Die ‘bescherming’ werd hem aangeboden door de bende, nadat hij eerder weigerde om voor hen drugs te verkopen. “Dit zijn regelrechte gangsterpraktijken”, aldus Slagmulder. “Dergelijke chantage is gemeengoed in maffiafilms over het Chicago van Al Capone, in de tijd van de drooglegging, maar in het Vlaanderen van heden hoort het absoluut niet thuis.”

“Recht en orde moeten hersteld”

Op de markt deelde de partij flyers uit met verscheidene voorstellen om Vlaanderen opnieuw veiliger te maken. “Helaas zijn vechtpartijen en is gratuit geweld in onze contreien dagelijkse kost geworden”, vult Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere aan. “Het Vlaams Belang zal dit nooit aanvaarden en zal blijven pleiten voor zerotolerantie.”

“Met het Vlaams Belang kan het tuig dat de minderjarige in elkaar sloeg, en die op hem zijn blijven trappen toen hij al op de grond lag, zich aan een harde aanpak verwachten”, besluit Depoortere. “Voor hen moet snelrecht worden ingevoerd, moeten er strenge bestraffingen komen. En de zestien- of zeventienjarige daders moeten uithanden worden gegeven, en berecht als volwassenen. Recht en orde moeten hersteld worden.”