Nieuws
woensdag, 07 jun 2023

Harde aanpak voor politiemensen die criminelen helpen

Foto: iStock. Harde aanpak voor politiemensen die criminelen helpen

Het Vlaams Belang wil een harde bestraffing voor politiemensen die samenwerken met criminelen. In Antwerpen werd een hoofdinspecteur gearresteerd die informatie zou gelekt hebben aan bevriende criminelen. “We vragen  harde straffen voor dergelijke misdrijven”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Dat ze het vertrouwen van de mensen in andere politieagenten ernstig beschadigen is een verzwarende omstandigheid.”

Tien dagen geleden vielen Brusselse speurders binnen in de kantoren van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen om het kantoor van de hoofdinspecteur van de drugsbrigade te onderzoeken. De 43-jarige man van Marokkaanse afkomst, die op het Antwerpse Kiel woont, kreeg ook thuis de speurders over de vloer en werd bij de onderzoeksrechter voorgeleid. Die laatste liet hem na ondervraging vrij onder voorwaarden. De man is onmiddellijk geschorst en het onderzoek zal moeten uitwijzen of hij informatie uit onderzoeken heeft doorgegeven en in welk kader dat dan zou gebeurd zijn.

“Het is niet de eerste keer dat het drugsmilieu de politiediensten infiltreert”

De hoofdinspecteur maakte carrière als drugsspeurder bij de lokale politie en stond bij zijn collega’s hoog aangeschreven, onder meer omdat hij ook beëdigd vertaler Arabisch-Nederlands is. Binnen het Antwerpse drugsmilieu zouden er al jaren geruchten de ronde doen dat de hoofdinspecteur in kwestie bepaalde mensen zou viseren terwijl hij bevriende criminelen uit de wind zou zetten door hen te tippen over lopende onderzoeken of nakende invallen. Onder meer een witwasonderzoek tegen een Marokkaanse familie met verschillende handelszaken liep jaren geleden met een sisser af, omdat alle zaken ineens met verlies draaiden.

Het Antwerpse parket reageert niet op deze geruchten. “Het is te voorbarig om in deze fase van het onderzoek al bepaalde conclusies te trekken. Maar het is wel niet de eerste keer dat dit soort vorm van infiltratie vanuit het drugsmilieu gebeurt bij politiediensten”, merkt Depoortere op. “Politiemensen die criminelen helpen moeten zwaar worden aangepakt. Maar ook zou de interne controle op de speurders scherper moeten zijn, al laten die maatregelen helaas op zich wachten.”